Edison Kimdir?

Edison Kimdir?

Thomas Alva Edison, 11 Şubat 1847 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio eyaletinde doğmuş, bilinen en büyük icadı elektrikli ampul ile beraber elektrik enerjisi üretimi, kitle iletişimi, ses kaydı, filmcilik gibi birçok alanda cihazlar geliştirmiş, binlerce deneyinin ilerleyişini 2500'den fazla kitaba kaydetmiş, Amerikalı mucit ve iş insanı olan matematikçi ve fizikçi bilim insanıdır.

Edison’un biyografisine bakıldığındaABD'de kendi adına kayıtlı 1.093 patentin yanı sıra başka ülkelerde de bulunan patentleriyle tarihin en verimli mucitlerinden biri olduğu görülmektedir. Dünyanın ilk endüstriyel araştırma laboratuvarını Menlo Park’ta kurmuş ve birçok araştırmacıyla birlikte çalışmıştır. Fonograf, film kamerası, ampulün ilk versiyonları gibi gerçekleştirdiği icatları sanayileşmiş modern dünyada büyük etki uyandırmıştır.

Edison’un yaşam özetinde 7 kardeşin en küçüğü olduğu ve 7 yaşındayken ailesi ile birlikte Michigan'daki Port Huron'a yerleştiği bilinmektedir. Edison ilköğrenimine burada başlamış ancak eğitime başladıktan yaklaşık 4 ay sonra öğretmenleri tarafından algılamasının yavaş olduğunun söylenmesi nedeniyle okuldan uzaklaştırılmıştır.Okulla ilişiği kesilen Edison evlerinin kilerinde bir kimya laboratuvarı kurmuştur. Edison daha çok kimya deneylerine ve Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye yönelik araştırmalara ilgi duymuştur. Yürüttüğü çalışmalar sırasında kendi başına bir telgraf aleti yapmış ve Mors alfabesini öğrenmiştir.

Edison iki kez evlenmiş ve altı çocuğu olmuştur. 18 Ekim 1931 yılında 84 yaşındayken diyabete bağlı komplikasyonlar nedeniyle ölmüştür.

Edison Sözleri Nelerdir?

Edison’un sözleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Hayatın en büyük hataları, başarıya ne kadar yaklaştıklarını bilmeyen insanların vazgeçmelerinden dolayı olur.
  • Deha, %1 ilham ve %99 terden meydana gelir.
  • Huzursuzluk, hoşnutsuzluktur ve hoşnutsuzluk, ilerlemenin ilk gerekliliğidir.
  • Satmayacak bir şey icat etmek istemiyorum. Onun satışı, yararlılığının kanıtıdır ve yararlılık başarıdır.
  • İcat etmek için iyi bir hayal gücüne ve bir yığın ıvır zıvıra ihtiyacınız var.
  • Bir fikir geliştiren neredeyse her insan, imkânsız göründüğü noktaya kadar onun üzerinde çalışır ve daha sonra hayal kırıklığına uğrar. Bu, hayal kırıklığına uğranacak yer değil.
  • Başarısız olmadım. İşe yaramayacak 10.000 yöntem buldum.
  • Bana iyice tatmin olmuş bir adam gösterin ve ben de size bir başarısızlık göstereceğim.
  • Biri, bir icadın parasal değerinin, işinin seven bir insanın ödülünü oluşturduğunu düşünebilir. Fakat... Ben en büyük hazzımı bulmaya devam ediyorum ve bu yüzden benim ödülüm, dünyanın başarı dediği şeyden önce gelen işte.
  • Kaza ile hiçbir şey yapmadım, ne de icatlarımdan herhangi biri kazara ortaya çıktı. Onlar, çalışma sonucu ortaya çıktılar.
  • Cesaretimi kaybetmiyorum, çünkü vazgeçilen her yanlış girişimleri doğru atılmış yeni bir adımdır.
  • Yapabileceğimiz her şeyi yapsaydık, kelimenin tam anlamıyla kendimize hayret ederdik.
  • Hayatın başarısızlıklarının çoğu, pes ettiklerinde başarıya ne kadar yakın olduklarının farkında olmayan insanlardır.
  • En iyi düşünce yalnızlıkta yapıldı. En kötüsü kargaşa içinde yapıldı.
  • Düşünmeden konuşmanın cezası sonradan düşünmeye mahkûm olmaktır.
  • İsraf, kayıptan daha kötüdür. Yetenek üzerinde hak iddia eden her kişinin, sürekli olarak ondan önce yapılan israfı sorgulayacağı zaman geliyor. Tasarrufun kapsamı sınırsızdır.
  • Sizin değeriniz sahip olduğunuz şeye değil, olduğunuz kişiye dayanır.
  • Meşgul olmak, her zaman gerçek iş anlamına gelmez. Tüm işlerin amacı, üretim ya da başarıdır ve bu sonuçlardan herhangi biri için terin yanı sıra, öngörü, sistem, planlama, zeka ve dürüst amaç olmalıdır. Görünüşte yapmak, iş değildir.
  • Ulaşmaya değer bir sonuca tamamen karar verdiğimde, bu sonucun ötesine gidiyorum ve sonuca ulaşana kadar deneme üstüne deneme yapıyorum.
  • Cesur olun! Şirketlerde çok sayıda kriz gördüm. Amerika, her zaman bunlardan daha güçlü ve daha zengin olarak çıktı. Sizden önceki babalarınız gibi cesur olun! İnançlı olun! Gelişme gösterin!

Edison Neyi Bulmuştur?

Edison, hayatı boyunca birçok icat üzerinde çalışmıştır. Film kamerası, fonograf ve ampulün ilk versiyonları gibi icatları dünya çapında büyük bir etki yaratmıştır. Edison oldukça disiplinli, azimli, pes etmeyen, icat geliştirme sürecine düzenli takım ve bilim çalışması kriterlerini uygulayan ilk mucitlerden biridir. Kendisi birçok araştırmacıyla çalışmıştır. Menlo Park’ta dünyanın ilk endüstriyel araştırma laboratuvarını kurmuştur. Kendi adına ait 1.093 patent ile birlikte başka ülkelerde de bulunan patentleriyle tarihin en başarılı mucitlerinden biri olarak gösterilmektedir.

Edison’un icatları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • 1864 yılında telgraf buluşunu gerçekleştirmiştir.
  • Mikrofonu icat ederek Graham Bell’in icat ettiği telefonu daha da geliştirmiştir.
  • 1877 yılında Motograf yani elektrikli yazı makinesini icat etmiştir.
  • 1878 yılında Fonograf buluşunu gerçekleştirmiştir.
  • 1879 yılında en büyük icadı olan elektrik ile çalışan ampul buluşunu gerçekleştirmiştir.
  • 1883 yılında Akkor lambanın üretilmesini ve geliştirmesini gerçekleştirmiştir.
  • 1895 yılında sinema göstericisi icadını gerçekleştirmiştir.

Edison’un Aldığı Ödüller Nelerdir?

Edison’un aldığı ödüller aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Kongre Altın Madalyası
  • John Scott Madalyası
  • Matteucci Madalyası
  • Amerika Birleşik Devletleri Donanması Üstün Hizmet Madalyası
  • Grammy Teknik Ödülü
  • Grammy Trustees Ödülü
  • Franklin Madalyası
  • John Fritz Madalyası
  • Rumford Ödülü
  • Albert Madalyası
  • Edward Longstreth Madalyası

Edison ve Nikola Tesla Arasında Geçen Hikâye Nedir?

Edison 1884 yılında New York'a taşınmış ve çalışmalarına burada devam eden Nikola Tesla ile çalışmaya başlamıştır. Tesla, Edison’a çalışmalarından ve alternatif akım planından bahsetmiş ancak Edison alternatif akımla ilgilenmeyip Tesla'ya bir görev vermiştir. Tesla, Edison tarafından kendisine verilen elektrik motoru görevini kısa tamamlamış ve Edison'un kendisine vadettiği 50.000 dolar istemiştir. Ancak Edison Tesla’ya “tam bir Amerikalı gibi düşünmeye başladığında Amerikan şakalarından da anlayabileceğini” söylemiş ve herhangi bir ücret ödemesi yapmamıştır. Tesla, Edison'un vadettiği ücretini ödememesi üzerine ortaklıktan ayrılmış ve 1888 yılında George Westinhouse ile birlikte bir şirket kurmuş ve Edison’un mesafeli durduğu alternatif akımı geliştirmek adına çalışmalar yürütmüştür.

Edison'dan önce ABD'de hiçbir evde elektrik olmamıştır. Dolayısıyla elektriğin evlere girmesi, Edison'un geliştirdiği doğru akım sistemiyle mümkün olmuştur ancak Edison ekonomik kaygılardan dolayı doğru akım sistemini değiştirmek istememiştir.

Alternatif akım daha yüksek voltaj üretmeyi mümkün kılıyor, elektriğin çok daha uzağa, çok daha ucuz bir şekilde taşınmasını mümkün kılmıştır.Edison'la yollarını ayıran Tesla, geliştirdiği alternatif akıma ilişkin buluşlarının patentlerini 1885 yılında George Westinghouse'a satmıştır. Böylelikle alternatif akımı yaymaya çalışan Westinghouse ve Tesla, doğru akım sistemlerinde ısrar eden Edison ile doğrudan rakip olmuştur. Bu rekabet kısa sürede büyük bir ticari savaşa dönüşmüş hatta bu dönem akım savaşları olarak tarihe geçmiştir. 1893 yılında Chicago’daki Kolomb Dünya Fuarı, akım savaşları için önemli bir savaş alanına dönüşmüş, Westinghouse ve Tesla, Edison'a kıyasla çok daha ucuz bir teklif vererek fuardaki Elektrik Pavyonu'nu aydınlatırken bütün dünya alternatif akımın bu başarısına tanık olmuştur. Böylelikle alternatif akımın güvenilir, uygun ve başarılı olduğu kabul edilmiş ve dünyaya kanıtlanarak doğru akım sistemleri kademeli olarak terk edilmiştir.

Edison'un Hastalığı Var Mıdır?

Edison’un biyografilerinde yer alan bilgiye göre, okul eğitimine yeni başlayan Edison’u öğretmeni Riverend Engle disleksi olduğu halde o dönemde tam teşhis edilemediğinden şaşkın, akıl hastası gibi durumlarla itham etmiştir. Bu durum Edison’u ve annesini kızdırmıştır. Edison’un annesi Nancy Edison öğretmeninin tanısına tepki göstermek üzere ertesi gün okula gitmiş Edison’u okuldan almış ve evde eğitimini sürdürmüştür. Bununla birlikte Edison’un küçük yaşta geçirdiği kulak enfeksiyonu ve ateşli hastalık sebebiyle her iki kulağında da işitme güçlüğü oluşmuş ve bu durum onu yetişkinliğinde neredeyse sağır bırakmıştır.

Edison Ampulü Nasıl Keşfetmiştir?

Thomas Edison denildiğinde akla ilk gelen ampulün icadıdır. Edison’dan önce de ampul üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiş ancak Edison bu durumu çözümleyerek 1879 yılında pratik ve uygun olarak bir elektrik ampulü icat etmiştir.

Edison 1879 yılının ocak ayında New Jersey'de bulunan laboratuvarında ilk yüksek dirençli, akkor elektrik ampulünü icat etmiştir. Akkor elektrik ampulü çalışması şu şekilde gerçekleşmiştir; cam vakum ampulündeki ince bir platin filamentten elektriği geçirerek filamentin erimesini geciktirerek çalışmıştır. Bu çalışmayı ilk gerçekleştirdiğinde lamba ancak birkaç kısa saat yanmıştır. Daha sonra filament için kullanılacak binlerce ve binlerce başka malzemeyi test etmiştir.

Edison bir gün laboratuvarında oturmuş bir parça sıkıştırılmış karbonu parmaklarının arasında yuvarlayıp düşünürken filament için kullanılacak malzemeleri karbonlaştırma fikri aklına gelmiş ve bunu denemiştir. Defne ağacı, şimşir, ceviz ağacı, sedir, keten ve bambu gibi bitkiler olmak üzere akla gelebilecek her bitkinin kömürleşmiş filamentlerini test etmiştir. Daha da ötesinde bazı temaslı olduğu tropik bölgelerde yaşayan biyologlar dahi ona birtakım bitki lifleri göndermiştir. Edison birçok test sonrası karbonize bir pamuk ipliği filamenti denemeye karar vermiştir. Bu deney sonucu, tamamlanan ampule voltaj uygulandığında, yumuşak turuncu bir parıltı yaymaya başlamıştır. Yaklaşık on beş saat sonra filament sonunda yanmıştır. Daha sonraki yaptığı deneylerde her testte daha uzun süre yanabilen filamentler üretmiştir. Edison'un icat ettiği elektrik ampulüne 223 bin 898 numaralı patent verilmiştir.

Edison'un Bilime Katkıları Nelerdir?

Edison’un elektrik bilimine katkıları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Elektrikli lokomotifi
  • Fonografi
  • Elektrikli kalem
  • Kinetoskop (hareketli görüntüleme)
  • Telefonu ve hisse senedini geliştirmesi
  • Elektrik ampulü

Edison 1879 yılında bir elektrik ampulü icat etmiştir. Bu icat Edison’un ve insanlık tarihinin en büyük icatlarındandır. Edison ampulünde kömürleştirilmiş iplikten flamanlarla deneyler yaptıktan sonra karbonlaştırılmış kâğıt filamanda karar kılmıştır. 1880 yılında evde güvenle kullanılabilecek ampuller üreterek tanesini 2,5 dolara satmaya başlamıştır. Fakat 1878 yılında bir İngiliz bilim insanı olan Joseph Wilson Swan da bir elektrik ampulü icat etmiştir. Swan’ın icat ettiği ampul camdır ve içinde kömürleştirilmiş bir filaman bulunmaktadır. Swan ampuldekifilamanın yanıp tükenmemesi için içindeki havayı boşaltmıştır. Daha sonra bu iki bilim insanı güçlerini birleştirmeye karar vererek Edison ve Swan Elektrikli Aydınlatma Şirketi’ni kurmuşlardır.

Edison 1883 yılında hayatının en büyük icatlarından sayılan Edison etkisi denen olayı gerçekleştirmiştir. Edison etkisi; ısıtılmış bir filamanın moleküler boşlukta elektron yayılmasıdır. 1883 yılında Edison’un keşfettiği bu olay sıcak katotlu tüplerin temelini oluşturmuştur. Daha sonra Edison akkor lambanın üretimini geliştirmeyi başarmış, bu da ampulün halk arasında yaygınlaşmasını sağlamıştır.

Edison Teorileri Nelerdir?

Edison 1847 yılında Ohio'da doğduğu günden 1931 yılında New Jersey'deki ölümüne kadar tam 1.093 icadın patentini almış ve günümüzde hala dünyanın en çok patente sahip mucitlerinden bir tanesidir.

Thomas Edison doğru akımı icat etmiştir. İki paralel direncin olduğu devrelerde, hesaplama kolaylığı açısından kullanılan doğru akım formülü aşağıda listeleme halinde verilmiştir.

  • R= (R1xR2) /(R1+R2) (R1 ve R2 direnci temsil etmektedir.)

Edison'un Çocukluğu Nasıldır?

Edison, Samuel ve Nancy Edison'un yedi çocuğunun en küçükleridir. Edison’un babası Kanada'dan sürgün edilmiş bir siyasi eylemci, annesi ise başarılı bir okul öğretmenidir. Çocukluğunda kulak enfeksiyonu ve ateşli hastalık geçiren Edison'un her iki kulağında da işitme güçlüğü oluşmuş ve bu durum onu yetişkinliğinde neredeyse sağır bırakmıştır.

Edison, ailesi ile birlikte 7 yaşındayken Michigan, Port Huron'a taşınmış ve burada yalnızca 12 hafta sürecek bir okul hayatı olmuştur. Öğretmenleri tarafından zor bir öğrenci ve algılaması yavaş olduğu gerekçesiyle okuldan uzaklaştırılmasıdır. Bundan dolayı annesi, Edison'u okuldan alarak evde eğitim vermeye başlamıştır. Edison'un ilgi alanları, annesinin de sayesinde çok genişlemiş ve Edison onun sayesinde eğitim kurumlarından bağımsız bir şekilde kendini eğitmeyi öğrenebilmiştir. Edison, annesi hakkında şunları söylemiştir: ‘’Annem beni baştan yaratmıştı. Beni anladı; eğilimlerimi takip etmeme izin verdi’’.

Edison'un Gençliği Nasıldır?

Edison okulla ilişiği kesildikten sonra henüz 12 yaşındayken bir trende dergi ve meyve satarak para kazanmaya başlamıştır. Bununla birlikte bir yandan da trenin yük vagonuna yerleştirdiği küçük bir baskı makinesi ile haftalık bir gazete basmıştır. Ancak çalıştığı bir gün kimyasal madde bulunan şişelerden biri kırılıp vagonda yangın çıkınca Edison hem trendeki işinden olmuş hem de ömür boyu ağır işitmesine yol açacak şekilde yaralanmıştır. Bu olaydan sonra telgrafçılık öğrenmeye karar veren Edison 1863- 1868 yılları arasında ABD ve Kanada da birkaç telgrafhanede çalışmıştır. 1868 yılında bir atölye kurmuş ancak icat ettiği elektrikli kayıt aygıtının patentini satamayınca bir yıl sonra parasız ve borçlu olarak Boston’dan New York ‘a gitmiştir.1880'li yıllarda Fort Myers, Florida eyaletinden bir arsa satın almış ve daha sonra burada kışları kalabilmek için kendine küçük bir ev inşa ettirmiştir. Otomobil endüstrisinin en bilinen isimlerinden olan Henry Ford yakın bir zaman sonra Edison'un evinin birkaç yüz metre ötesine taşınmıştır. Bundan dolayı Edison ve Ford ölene dek arkadaş kalmışlardır.

Menlo Park: Edison'un Buluş Fabrikası Nedir?

Edison'un en önemli keşfi sayılan Menlo Park, New Jersey Amerika’daki ilk endüstriyel araştırma laboratuvarıdır. Menlo Parktaki bu laboratuvar sürekli olarak teknolojik keşifler, geliştirmeler ve iyileştirmeler yapmak için kurulmuş ilk kurum olma özelliğine sahiptir. Edison birçok icadını resmi olarak bu laboratuvarda üretmiş, birçok çalışanı onun söyledikleri doğrultusunda bu icatların araştırma ve geliştirmesinde görev almıştır. Elektrik mühendisi William Joseph Hammer, 1879 yılının aralık ayında Edison'un laboratuvar asistanı olarak görev yapmıştır. Telefon, fonograf, elektrikli tren, demir madeni ayıracı, elektrikli aydınlatma gibi icatların yanı sıra diğer birçok icatta büyük katkılarda bulunmuştur. Hammer elektrik ampulünün icadında, geliştirme ve testleri sırasında çok fazla çalışmıştır. Hummer 1880 yılında Edison'un lamba çalışmalarının şef mühendisi olmuştur. Hummer şef mühendis olarak çalıştığı ilk yılda Francis Robbins Upton'ın genel müdürlüğünü yaptığı fabrika 50 bin adet ampul üretmeyi başarmıştır. Edison'a göre Hammer elektrik ampulünün bir öncüsüdür. 1000'e yakın patenti bulunmaktadır.

Edison'un Eğitim Hayatı Nasıldır?

Edison 7 yaşındayken ailesiyle birlikte Michigan eyaletindeki Port Huron'a yerleşmiş ve ilköğretim eğitimine burada başlamıştır. Ancak eğitimine başladıktan yaklaşık 4 ay sonra öğretmenlerinin algılamasında yavaşlık olduğunu söylemesi nedeniyle okuldan uzaklaştırılmıştır.Edison'un kısa süren okul macerasının ardından eğitimi için eskiden öğretmenlik yapan annesi kolları sıvamış ve oğluna evde kendi imkanlarıyla eğitim vermiştir. Annesinin yönlendirmeleriyle okuma alışkanlığı kazanan Edison hayatı boyunca sayısız kitap okumuştur. Okulla ilişiği kesilen Edison evlerinin kilerinde bir kimya laboratuvarı kurmuştur. Edison daha çok kimya deneylerine ve Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye yönelik araştırmalara ilgi duymuştur. Yürüttüğü çalışmalar sırasında kendi başına bir telgraf aleti yapmış ve Mors alfabesini öğrenmiştir.

Edison'un Kitapları ve Eserleri Nelerdir?

Edison’un kitapları ve eserleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  1. Kitapları;

    • Diary and Observations of Thomas Alva Edison (Thomas Alva Edison'un Günlüğü ve Gözlemleri)
    • Thomas A. Edison Cilt Kağıtları. I: Bir Mucit Yaratmak, Şubat 1847- Haziran 1873
    • Thomas A. Edison Cilt Kağıtları. 7: Zararlar ve Sadakatler, Nisan 1883- Aralık 1884
    • Menlo Park'ta Geliştirme Araştırması, Ocak 1879- Mart 1881
    • Thomas A. Edison Cilt Kağıtları. 8: Yeni Başlangıçlar, Ocak 1885- Aralık 1887
    • Thomas A. Edison'un Belgeleri: Rakip Çıkarlar, Ocak 1888- Aralık 1889
  2. Hakkında Yazılan Kitaplar;

    • Thomas Edison- Bilim İnsanlarının Yaşam Öyküleri- Kay Barnham
    • Thomas Alva Edison- Margareth Frith
    • Edison's Conquest of Mars- Garrett Putnam Serviss
    • Yaratıcı Olmanın Önemi- Thomas Edison'un Öyküsü- Ann Donegan Johnson
    • Thomas Edison- Mehmet Murat Sezer
    • Thomas Edison- Erdem Çıplak
    • Edison’ın İzinde- Neal Shusterman
    • Tesla vs Edison: Akıl Savaşları- Joel Martin
    • Dünyayı Aydınlatan Adam Edison- Ernst Angel
    • İnsanlık İçin Mucitler- Thomas A. Edison- Zeki Çalışkan
    • Edison- Çocuklar İçin Başarı Hikayeleri- Mümin Sekman
    • Thomas Alva Edison- Elektrik Çağının İcadı- Gene Adair
    • Leonardo’dan Edison’a Mucitler- Struan Reid
    • Edison Gibi Buluş Yapmak- Michael J. Gelb
  3. Konu edinilen filmler;

    • Edison, The Man, 1940
    • Edison, 2005
    • Elektrik Savaşları, 2017

Edison'un Ailesi Kimdir?

Edison’un babası Samuel "The Iron Shovel" Edison, annesi iseNancy Matthews Elliott'tur. İlk eşi Marry Stillwell ve ikinci eşi Mina Miller’dır. Çocukları; Madeleine Edison, Charles Edison, Theodore Miller Edison, Jr. Thomas Alva Edison, William Leslie Edison ve Marion Estelle Edison’dur.

Edison Evlenmiş Midir?

Edison iki kez evlenmiştir. İlk evliliğini 1871 yılında Marry Stillwell ile yapmış ancak 1884 yılında boşanmışlardır. İkinci evliliğini ise 1886 yılındaMina Miller ile yapmış ve vefatına kadar evli kalmıştır.

Edison'un Eşi Kimdir?

Edison 24 Aralık 1871 tarihinde henüz 2 ay önce tanışmış olduğu 16 yaşındaki Mary Stilwell ile ilk evliliğini yapmıştır. Üç çocukları olmuş ve bu çocukların isimleri; Marion Estelle Edison, Thomas Alva Edison ve William Leslie Edison’dur. Edison’un ilk eşi olan Mary Edison 9 Ağustos 1884 yılında hayatını kaybetmiştir.

Edison ikinci evliliğini 24 Şubat 1886 yılında 19 yaşındaki Mina Miller ile gerçekleştirmiştir. Bu evliliğinden de üç çocuk sahibi olmuş ve bu çocukların isimleri; Madeleine Edison, Charles Edison ve Theodore Edison’dur.

Edison'un Çocuğu Var Mıdır?

Edison’un ilk eşiMarry Stillwell’den 3 ve ikinci eşiMina Miller’dan 3 olmak üzere toplam 6 çocuğu olmuştur. Edison’un çocuklarının isimleri şu şekildedir; Madeleine Edison, Charles Edison, Theodore Miller Edison, Jr. Thomas Alva Edison, William Leslie Edison ve Marion Estelle Edison’dur.

Edison Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir?

Edison hakkında fazla bilinmeyen ilginç bilgiler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Thomas Edison, erken yaşta okul hayatından ayrılmış ve 10 yaşındayken kendi bilim laboratuvarını kurmuştur. İcatlarını gerçekleştireceği projeleri için evinin bodrum katını tercih etmiştir.
  • Edison, kayanın içindeki madenlerin kayadan ayrılmasıyla ilgili bir yöntem geliştirmeye çalışırken milyonlarca dolar kaybetmiştir. Bu hayatında yaşadığı en büyük başarısızlıktır.
  • Edison 12 yaşındayken geçirdiği ateşli bir hastalık olan "Scarlet ateşi" hastalığı dolayısıyla kısmen sağır kalmıştır. Edison teklif edilen tedaviyi reddetmiş, bu şekilde daha iyi konsantre olduğunu söylemiştir.
  • Edison 18 Ekim 1868 yılında ilk icadı olan elektrikli oy kaydediciyi üretmiştir. Elektrikli telgrafla ilgili olan bu buluş, piyasada borsa değerlerini kaydeden bir cihaz olarak kullanılmıştır.
  • Edison, 23 Nisan 1896 yılında dünyadaki ilk hareketli görüntü projeksiyonunu başarıyla gerçekleştirmiştir.
  • Edison, ilk karısından olan çocuklarına "Dot" ve "Dash" lakaplarını taktığı telgraflardan öğrenilmiştir.
  • İlk patentini henüz 21 yaşındayken almıştır.
  • Thomas Edison çocukluğunda yaşadığı işitme kaybı konusunda 12 yaşından sonra hiç kuş sesi duymadığını söylemiştir.
  • Thomas Edison aynı zamanda arkadaşı olan Henry Ford tarafından geliştirilen Model T arabası için pil tasarlamıştır.
  • Edison, hamam böceklerini elektrikle öldürmek için bir cihaz geliştirmiştir.
  • Thomas Edison, en çok bilinen icadı olan evlerde kullanılabilecek ilk pratik ampulü icat etmiştir. Ampulün kullanımını kolaylaştırmak ve yaygın şekilde kullanımını sağlamak amacıyla ampulle birlikte; güvenlik sigortaları, ışık soketleri, açma/kapama düğmelerini de icat etmiştir.
  • Edison ampullerde kullanılan filamentler için 6 bin kez sebze büyütme testi yapmıştır.
  • Thomas Edison, 8 yıllık bir çalışmanın ardından 1 milyon dolar değerinde olan elektrikli aküyü icat etmiştir. Bu akü, günümüzde elektrikli otomobillere ve denizaltılara güç sağlamak için kullanılmaktadır.
  • Edison 1876 yılında Menlo Park’ta yüksek teknolojiyle donatılmış ilk Endüstriyel Araştırma Laboratuvarını kurmuştur. Bu laboratuvar Edison'un yeni buluşlar, icatlar ortaya çıkarmasına katkı sağlamıştır.
  • Edison, yasama organı üyeleri tarafından kullanılan oyların elektrik kaydı ve sayımı için bir makine icat etmiş, fakat bunun ticari bir değeri olmadığından dolayı sadece insanların satın almak isteyecekleri şeyleri icat etmeye karar vermiştir.
  • Edison 1877 yılında Menlo Park'ta fonografı icat etmiş ve New Jersey eyaletinde "Menlo Park Büyücüsü" olarak tanınmıştır.
  • Edison 1877 ile 1878 yılları arasında, tüm telefonlarda kullanılan karbon mikrofonunu icat etmiştir.
  • Edison, ilk eşi olan Mary Stilwell ile 24 yaşında evlenmiş, eşinin ölmesi ile ikinci bir evlilik yapmıştır. Edison ikinci eşi olan Mina Miller'a "mors kodu" kullanarak evlenme teklifi etmiştir.
  • Edison’un en önemli icatlarını ürettiği ve geliştirdiği "Edison Çağı" olarak bilinen yıllar 1879 yılından 1900'e kadar geçen yıllardır.
  • Thomas Edison günde ortalama 4 saat uyumuş ve sürekli yeni icatlar peşinde olmuştur. Özellikle deney çalışmalarında 72 saat uyumayıp ayakta kaldığı bilinmektedir.
  • Thomas Edison, günümüzde halen daha kullanılmakta olan elektrik ışığı, sinema film kamerası ve fonografı icat etmiştir. Yaptığı bu icatlar sanatın ve kültürün gelişmesine de öncülük eden icatlardır.
  • Edison’un arkadaşı kablosuz telgrafın mucidi Guglielmo Marconi, Edison'un kablosuz telgrafta yaptığı icat nedeniyle elde ettiği patentleri kullanmıştır.
  • Thomas Edison'un sahip olduğu yaklaşık 1.093 adet patent bulunmaktadır. Bu patentlerin 1084 kadarı yararlılık patenti, 9 kadarı tasarım patenti olarak kayda geçmiştir.
  • Edison, Western Union Telegraph Company'den geliştirilmekte olan telgraflı kayıt aygıtlarını yetkinleştirme çalışması yapma önerisi almış ve bunun üzerine bir arkadaşı ile birlikte Edison Universal Stock Printer mühendislik şirketini kurmuştur. Edison sattığı patentleri sayesinde kısa sürede önemli bir servet sahibi olmuştur.
  • Edison’un patentini, Patent Ofisi ampulün patenti William Wallace'a ait olduğu gerekçesiyle 6 yıl onaylamamıştır. 1878 yılında William E. Sawyer'in yaptığı 500 mum gücündeki ark lambasından etkilenen Edison, bundan daha güvenli olan ve daha ucuz bir yöntemle çalışan yeni bir elektrik lambasını geliştirme çalışmasına girişmiştir. Bu amaçla, iş adamlarının parasal desteğini sağlamıştır. Daha sonra Edison Electric Light Company'i kurmuştur.
  • Edison’un devrim niteliğindeki icatlarından biri olan ve ona 40 bin dolar kazandıran ilk icadı gelişmiş hisse senedi basma telgrafı olmuştur. Bu icada "Universal Stock Printer" ismi verilmiştir. Edison bu icadı yaptığı sırada yalnızca 22 yaşındadır. Bu icadıyla mali özgürlüğe kavuşan Edison buluşlarına odaklanabilmiş ve onlarla tam zamanlı olarak ilgilenebilmiştir.
  • Edison, binlerce deneyinin ilerleyişini 2500'den fazla kitaba kaydetmiştir.
  • Edison en verimli yıllarında her gün 18 saatten fazla çaltığı bilinmektedir.
  • Edison öldüğünde Amerika'nın en tanınmış ve en saygın kişisi olarak hatırlanmıştır.

Edison Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Edison 18 Ekim 1931 yılında 84 yaşındayken ABD’nin New Jersey eyaletinde vefat etmiştir.

Edison'un Vefat Sebebi Nedir?

Thomas Edison’un vefat sebebi Glenmont'taki evindeyken diyabet komplikasyonları geçirmesidir.

Edison'un Mezarı Nerededir?

Edison’un mezarı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki New Jersey eyaletindeki evinin arkasında olan Llewellyn Park’tadır. Ölümünün ardından anısına yaşadığı kentte 1 dakikalığına ışıklar söndürülmüştür.

Edison'a Benzer Bilim İnsanları Kimdir?

Edison’a benzer bilim insanları aşağıda listelenmiştir.

Etiketler: Yeni Eklenen
Nisan 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR