Stephen Hawking Kimdir?

Stephen Hawking Kimdir?

Stephen William Hawking 8 Ocak 1942 yılında Oxford, İngiltere’de doğmuş, kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili ve farklı alanlarda birçok teori ortaya koymuş, 13 adet onur madalyası olmak üzere birçok farklı alanda ödüller almış, astronomi, kozmoloji ile birlikte daha çok fizik ve matematik alanlarında çalışmalar yürütmüştür.  En ünlü çalışması ‘’Zamanın Kısa Tarihi’’ olmak üzere, çocuk kitapları da dahil 10’dan fazla kitap, makale yazmış ve birçok belgeselde yer almış modern zamanların en önemli dâhisi olarak kabul edilen matematikçi ve fizikçi bilim insanıdır.

Stephen Hawking’in biyografisine bakıldığında eğitimi için 8 yaşındayken Londra'dan 20 mil uzaktaki St. Albans'a gittiği bilinmektedir. 11 yaşında St. Albans okuluna kayıt olmuştur. Hawking St. Albans Okulu'ndan mezun olduktan sonra babasının eski okulu olan Oxford Üniversitesi kolejine devam etmiştir. Babası Hawking’in tıp okumasını istemiş ancak o matematiği sevdiği ve okulun matematik bölümü bulunmadığı için onun yerine fizik öğrenimi görmeye başlamıştır. Başladığı fizik öğreniminden üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirilmiştir. Hawking daha sonra kozmoloji (evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge'e gitmiştir. Hawking doktorasını tamamladıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville and Caius College'da doçent olmuştur. 1973 yılında Gökbilim Enstitüsünden ayrılarak uygulamalı matematik ve kuramsal fizik bölümüne geçmiştir. 1979 yılından sonra da matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü olmuştur. Bu profesörlük unvanı 1663 yılında üniversite parlamento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuş bir unvandır. Bu unvan daha önce ilk olarak Isaac Barrow sonra da 1669 yılında Isaac Newton'a verilmiştir.

Hawking evrenin temel ilkeleri üzerine çalışmalar yürütmüştür. Roger Penrose ile birlikte Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını ortaya koymuştur. Orta çıkan bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini de ortaya çıkarmıştır. Bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biri olmuştur. Bu birleşmenin bir sonucu da karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koymuştur. Diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olduğu sonucudur. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çerçevesinde meydana geldiği anlamına gelmiştir.

Stephen Hawking yaşam özetinde Einstein'dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilmiştir. Yazdığı kitaplar 40’tan fazla dile çevrilmiş ve çok sayıda baskı yapmıştır. Stephen Hawking, amyotrofik lateral skleroz (ALS) isimli hastalıktan muzdarip olmuştur. Bu hastalığın teşhisi 1963 yılında Hawking 22 yaşındayken konulmuş ve doktorları tarafından Hawking'e birkaç yıl ömür biçilmiştir. Ancak Hawking tekerlekli sandalyeye mahkum kalsa da 76 yaşına kadar yaşamış ve ölümüne kadar çalışmalarını sürdürmeye devam etmiştir.

Stephen Hawking Sözleri Nelerdir?

Stephen Hawking’in sözleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Hayat varsa umut da vardır.
  • Ayaklarınız altına değil, yıldızlara bakmayı unutmayın.
  • Uzaya yayılmadığımız sürece insan ırkının önümüzdeki bin yıllarda hayatta kalabileceğini sanmıyorum. Bir tek gezegenin başına gelen çok sayıda kaza var. Ama ben bir iyimserim. Yıldızlara ulaşacağımıza inanıyorum.
  • Aşkı bulacak kadar şanslıysanız, onun da olduğunu hatırlayın ve başınızdan atmayın.
  • Çalışmayı asla bırakmayın. Çalışmak size bir anlam ve amaç verir, bunlarsız bir hayat boştur.
  • Sessiz insanlar en gürültülü zihinlere sahiptir.
  • Zaten var olan yollar üzerinden gelecek olan mükemmel bir teoriye inanmıyorum. Bizim yeni bir şeye ihtiyacımız var. Bunun ne olabileceğini tahmin edemeyiz ya da ne zaman bulacağımızı çünkü eğer bilseydik, çoktan bulmuştuk da! Bu 20 yıl içerisinde gelmeliydi, ancak belki de hiç bulamayacağız.
  • Eğer uzaylılar bizi ziyaret ederse sonuç; Kolomb Amerika'ya ilk ayak bastığında Yerli Amerikalıların durumu nasılsa, bizim de durumumuz öyle olur. Bu yüzden istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için, kendimizi daima geliştirmeliyiz.
  • Bence beyin bilgisayar gibi bir program. Dolayısıyla teoride beyni bilgisayara kopyalamak mümkün. Bu sayede bedenen öldükten sonra bile bir yaşam formu oluşturulabilir. Ancak şu anki imkanlarla bunu gerçekleştirmemiz mümkün değil.
  • Bilimsel bir buluşta aydınlanma anı hakkında bilimsel bir buluşta aydınlanma anı hakkında seksle kıyaslayamam ama sanırım bunun orgazmı daha uzun sürüyor.
  • Eğer biz de bilim adamlarının anladığı şekilde nükleer savaşın ve bunun getireceği yıkımın etkilerini görebilirsek, insanoğlunun eylemlerinin ve teknolojinin de bir şekilde iklim değişikliğine neden olduğunu, belki de sonsuza kadar dünya üzerindeki yaşamı etkilediğini öğreniriz. Biz dünyada yaşayan insanlar, bilgilerimizi, deneyimlerimizi paylaşmakla yükümlüyüz.
  • Engelli bir bireyseniz, büyük ihtimalle bu sizin suçunuz değildir fakat insanlardan acıma beklemenin ya da dünyayı suçlamanın bir yararı da yoktur. Olumlu bir tavır takınmalı ve içinde bulunduğunuz durumu en iyiye döndürmeyi bilmelisin. Fiziksel bir engeliniz varsa, bunu psikolojik bir engele dönüştürmeyin. Bana göre, fiziksel engelli biri, kendisine fazla engel teşkil etmeyecek fiziksel aktivitelere yönelmeli. Sanırım, Paralimpik Olimpiyat Oyunları pek ilgimi çekmiyor. Bana söylemesi kolay, çünkü atletizm oldum olası ilgimi çekmemiştir. Diğer yandan bilim, engelli insanlar için çalışabilecekleri uygun bir alan. Çünkü olayın çoğu zihinde bitiyor. Elbette, deneysel çalışmalar biraz problem çıkartabilir ama teorik düşünmek de oldukça ideal. Benim engellerim, çalışma alanım olan teorik fizikte bana büyük bir sorun teşkil etmiyor. Aslına bakarsanız bana faydaları da dokundu. Derslerden ve yönetimsel işlerden muafım. Engellilik hayatım boyunca karımdan, çocuklarımdan, iş arkadaşlarımdan, öğrencilerimden aldığım yardımı es geçemem. İnsanların size yardım etmeye hazır olduklarını anladım. Yeter ki, yardımlarının işe yarayacağına dair bir şeyler gösterin onlara. Elinizden gelenin en iyisi yapın.
  • 8 Ocak 1942’de, Galileo’nun 300’üncü ölüm yıl dönümünde doğdum. Fakat tahminimce iki bin diğer bebek de benimle aynı gün doğdu. Onların astronomiye merak sarıp sarmadığını bilemiyorum… Ayaklarınıza değil, gökyüzüne bakın... gördüğünüz şeylerin mantığını anlamaya çalışın. Evren’in neden var olduğunu düşünün. Meraklı olun.
  • Her şeyin önceden belirlenmiş olduğunu, yapacak bir şeyin olmadığını iddia eden insanların bile, karşıdan karşıya geçerken sağına ve sollarına baktıklarını fark ettim.
  • Kozmoloji üzerine ne zaman ders verilse, ben Büyük Patlamadan önce ne olduğunu sık sık sormuştum. Önce’nin olmadığı, şüpheyle karşılanır. Çünkü Büyük Patlama zamanın ortaya çıkışını sağladı, bir şey ona sebep olmuş olmalıdır. Fakat "neden" ve "etki" zamana ait kavramlardır. Ve zamanın var olmadığı durumlara uygulanamazlar. Bu yüzden soru anlamsızdır.
  • I.Q. seviyesiyle övünen insanlar zavallıdır.
  • Kadınlar tam bir muamma.
  • Evrenin sınırlılığı hakkında çok önemli bir şey olmalı, sınırsız bir evrenden daha özel ne olabilir?
  • Ünlü olmamın kötü yanı, tanınmadan dünyada herhangi bir yere gidemiyor olmam. Siyah güneş gözlüğü ve peruk takmam yeterli değil. Tekerlekli sandalye beni ele veriyor.
  • Bir süper kahraman olmayı seçecek olsam Süpermen olurdum. Süpermen’de bende olmayan her şey var.

Stephen Hawking'in Hastalığı Nedir?

Stephen Hawking 22 yaşındayken amyotrofik lateral skleroz (ALS) isimli hastalığın nadir görülen bir formuna yakalanmıştur. Halk arasında bu hastalığa “kas erimesi” denilmektedir. Zamanla motor nöronlarının yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden bu hastalık, beynin zihinsel fonksiyonlarına dokunmayan bir hastalıktır. Hastalığın teşhisinden sonra doktorlar ona birkaç yıl ömür biçse de Hawking 76 yaşına kadar yaşamıştır.

Hawking bu hastalık sebebiyle tekerlekli sandalyeye mahkûm olmuş ve ileri dönemlerde de konuşma yetisini kaybetmiştir. İlk zamanlarda söylediklerini yalnızca en yakınları anlayabilmiş ve onlar vasıtasıyla dış dünya ile iletişimini sağlayabilmiştir. Ancak 1986 yılında koltuğuna yerleştirilen ve yazıları sese dönüştüren Intel firmasının geliştirdiği bilgisayar sistemi aracılığıyla insanlarla iletişim kurmaya devam edebilmiştir. Bu sistem sayesinde hayatı boyunca yaptığı çalışmaları insanlık ile paylaşabilmiştir.

Stephen Hawking Neyle Ünlüydü?

Stephen Hawking, günümüzde modern zamanların en ünlü dâhisi olarak kabul edilmektedir. Hawking'in dehası, Nobel Ödülü'nü hak etmesine rağmen,ortaya atılan teorinin gözlemlenebilir deneylerle kanıtlanması gerektiğinden Nobel Ödülü alamamıştır. Nobel Ödülü dışında onur madalyaları da dahil olmak üzere birçok ödüle layık görülmüştür. Fizik alanında birçok teori ortaya koymuştur. Bu teoriler; yerçekimi, kozmoloji, kuantum fiziği, termodinamik ve bilgi teorileridir.

Stephen Hawking'in Yaptığı Çalışmalar Nedir?

Stephen Hawking’in yaptığı çalışmalar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Stephen Hawking, ünlü fizikçi ve çalışma arkadaşı Roger Penrose ile birlikte tekillikler üzerine çalışmalar yürütmüştür. Evrenin tekillik olarak başlamış olduğu teorisini ortaya koyan çalışmalarında uzay- zamanın tekilliğinin iki önemli tipinden bahsetmiştir.
  • Hawking ünlü fizikçiler Brandon Carter ve James Bardeen ile kara delik mekaniğine ilişkin dört kanunu keşfetmiştir. Hawking’in en önemli teorisi kara deliklerin radyasyon yayması olayını keşfetmesidir. Stephen Hawking kara deliklerin enerjilerini tüketene kadar var olabildiğini ve buharlaştığını göstermiştir.
  • Hawking ‘’Kara delikler yakınına gelen şeyleri yutuyorsa ve içine giren cisimler geri dönemiyorsa bu kara deliklerin enformasyonu yok ettiğini gösterir’’ demiş ve enerjinin korunumu yasasına aykırılık teşkil eden kara delik enformasyon paradoksu üzerinde çalışmıştır.
  • Stephen Hawking uzay ve zamanın büyük patlama ile doğduğunu savunmuştur. Hawking: “Patlamadan sonra evren genişledi ve halen genişlemeye devam ediyor” demiş ve kozmik enflasyon teorisi olarak isimlendirilen bu genişleme sırasında oluşan kuantum dalgalanmalarını hesaplayarak teoriye katkıda bulunmuştur.
  • Stephen Hawking, Zaman yolculuğu konusunda da çalışmalar yapmış; 3 boyutun dışında bir de 4. boyutun var olduğunu ileri sürmüştür. Zamanda yolculuğun fiziksel olarak yapılabilir olduğunu ancak henüz uygulanabilir hale gelmediğini savunmuştur. Bununla birlikte ancak geleceğe doğru yolculuk yapılabileceğini düşünmüştür.

Stephen Hawking Teorileri Nelerdir?

Stephen Hawking’in teorileri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Stephen Hawking’in en önemli teorisi olarak değerlendirilen teorisi kara deliklerin Hawking radyasyonu yayması iddiası olmuştur. Önceleri fizikçiler hiçbir şeyin karadelikten kaçamayacağını inanmış ancak Hawking 1974 yılında kara deliklerin radyasyon yaydığını ve enerjilerini tüketip buharlaşıncaya kadar devam edebileceğini göstermiştir. Stephen’ın Hawking radyasyonu olarak bilinen şeyin tahmin edilmesi başlangıçta bir tartışma yaratmış fakat daha ileri araştırmalar sonrasında teorik fizikte önemli bir atılım olarak değerlendirilmiştir.
  • Hawking, Roger Penrose ile birlikte Einstein'ın uzay ve zamanı da içine alan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını göstermiştir. Ortaya konulan bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiği sonucunu doğurmuştur.
  • Daha önce 1980 yılında Alan Guth tarafında ortaya atılan kozmik enflasyon teorisine katkıda bulunmuştur. Big Bang'den sonra evrenin daha yavaş genişleme sürecine geçmeden önce genişlediğini öne süren fiziksel kozmolojide bir teori Kozmik enflasyondur. Günümüzde yaygın bir şekilde kabul edilmektedir. Stephen Hawking, kozmik enflasyon sırasında yaratılan kuantum dalgalanmalarını hesaplayan ve evrendeki galaksilerin yayılmasına nasıl yol açabileceklerini gösteren kişilerin ilklerden biri olmuştur.
  • James Hartle ile birlikte, evrenin başlangıç durumu için önemli bir model önermiştir. Hawking, James Hartle ile birlikte 1983 yılında Hartle- Hawking devleti olarak bilinen bir model yayınlamıştır. Zamanın Big Bang'den önce var olmadığını ve dolayısıyla evrenin başlangıcı kavramının anlamsız olduğunu öne sürmüştür.
  • 2006 yılında Stephen Hawking, CERN'den Thomas Hertog ile birlikte “yukarıdan aşağı kozmoloji” teorisini önermiştir. Evrenin tek bir başlangıç durumu olmadığını, ancak birçok olası başlangıç koşulunun üstesinden gelmesini önermiştir.

Stephen Hawking'in Dini Görüşü Nedir?

Stephen Hawking din konusunda hiçbir zaman açık ve net olmamıştır. Zamanın Kısa Tarihi isimli çok satan kitabında şöyle yazmıştır: “Her Şeyin Teorisini bir gün keşfettiğimizde insan zekasının en büyük başarısını elde etmiş olacağız. Çünkü o zaman Tanrı’nın düşüncesini öğrenmiş olacağız”. Bu sözlerinin ardından bilim insanının dini görüşüyle ilgili birçok haber yapılmıştır. Daha sonra İspanyol gazetesi El Mundo’ya verdiği röportajda şunları dile getirmiştir:“Bilimi anlamadan Tanrı’nın evreni keşfettiğine inanmak doğal. Ama bilim artık ikna edici bir açıklama getiriyor. Böylece Tanrı’nın düşüncesini öğrenmiş oluruz derken Tanrı olsaydı -ki yok- bildiği her şeyi öğrenmiş olurduk demek istedim. Ben ateistim.” der.

Fakat Hawking’in bu konuda verdiği çelişkili cevaplar devam etmiştir. Başka bir yerde verdiği röportajda ise şunları söylemiştir: “Evrenden önce ne vardı sorusu, kuzey kutbunun kuzeyinde ne var sorusu kadar mantıksızdır.”

İnsanların düşüncelerinin değişebileceği gibi Hawking’in de din konusunda zamanla değişime dönüşüme uğramıştır. Hakkında çıkan söylentilere göre Hawking zaman zaman Cambridge’de bulunan St. Andrews Kilisesini ziyaret etmiştir. İlk eşi Jane bir Hristiyandır. Gazeteci Andrew Graystone Hawking’le yapılan bir röportajla ilgili bir tweet atarak şunlara dikkat çekmiştir:“Kendisine detaylıca Tanrı’nın varlığına inanıp inanmadığını sordum. Soruya cevap vermek istemedi. Nedenini sorduğumda ise Tanrı’ya inandığımı söylersem herkes hemen hemen kendisiyle aynı Tanrı’ya inandığımı iddia edecek. Bu yüzden bu konuda konuşmayacağım’ dedi.”

Hawking’in tüm röportajları ele alındığında dünyaya müdahale eden bir Tanrı’ya yani Teizme inanmadığı ortaya çıkmaktadır. Hawking Reuters’e verdiği 2007 yılındaki bir röportajında ise şöyle demiştir: “Evrenin bilim kuralları tarafından yönetildiğini düşünüyorum. Bu kuralları Tanrı koymuş olabilir ama Tanrı kuralları çiğnemek için müdahale etmiyor.” El Mundo’ya ise “Bana göre insan aklının erişemeyeceği hiçbir gerçek yoktur” demiştir. Hawking din konusunda kaçamak cevaplar verecek kadar zeki olsa da Tanrı hakkında çoğu demeci ateizmden ziyade agnostisizm (bilinmezcilik) barındırmaktadır. Hawking, Einstein’ın tanrıya dair meşhur sözüyle ilgili ise şunu söylemiştir:“Einstein Tanrı zar atmaz derken yanılmış. Aslında sadece bazen zarı bizim göremediğimiz bir yere atmış”.

Stephen Hawking din hakkında söylediği "Tanrı var olabilir ama bilim, evreni bir yaratıcının varlığına ihtiyaç duymadan açıklayabiliyor" sözleri dini görüşü hakkındaki en çok bilinen sözlerindendir. Hawking evrenin bilimin kanunları tarafından yönetildiğine inanmıştır ve "Otoriteyle yönetilen din ile gözlem ve akıl ile yönetilen bilim arasında esaslı bir ayrım vardır. Bilim kazanacaktır çünkü işe yarıyor" demiştir. Ayrıca Hawking "İstediğimize inanmakta özgürüz" demiş, ölümden sonra bir yaşamın olmadığını, ancak elimizdeki tek yaşamın bu olduğunu ve bunun için minnettar olduğunu anlatmıştır.

Stephen Hawking'in Eğitim Hayatı Nasıldır?

Stephen Hawking 8 yaşındayken St. Albans okuluna gitmiş buradan mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi Koleji’ne devam etmiştir. Eğitimine matematik alanında yoğunlaşmak istese de bulunduğu okulda matematik bölümü olmadığı için Fizik bölümüne girmiştir. Daha sonra evrenbilim üzerine çalışmalar yapabilmek için Cambridge’e gitmiştir.

Stephen Hawking'in Uzay Teorisi Nedir?

Stephen Hawking evrenin temel ilkeleri üzerine çalışmalar yapmıştır. Hawking, Roger Penrose ile beraber Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını göstermiştir. Böylece Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Bu 20. yüzyılın ikinci yarısının en büyük keşiflerinden biri olmuştur. Bu birleşmenin bir sonucu da karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığı ancak radyasyon yayıp buharlaştıkları ve görünmez oldukları ortaya çıkmıştır. Bir başka sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olduğu sonucudur. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çerçevesinde meydana geldiği anlamına gelmektedir.

Hawking “Ceviz Kabuğundaki Evren” kitabında dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceğini belirtmiş ve uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmiştir.Fizik profesörü olan Stephen Hawking, insan ırkının yaşanabilir bir geleceğe sahip olması için Dünya'dan ayrılıp başka bir yere gitmeleri gerektiğine inanmıştır. Hawking insan ırkının varlığını sürdürebilmesi için bir uzay kolonisi kurma fikrini tartışmaya açmıştır ve ünlü fizikçi ve gazeteci Charlie Rose'a verdiği röportajda "İnsan ırkının uzun vadeli geleceğinin uzayda olması gerektiğine inanıyorum." demiştir.

Stephen Hawking'in İnsanlığa Katkıları Nelerdir?

Stephen Hawking'in insanlığa katkıları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Hawking Radyasyonu
  • Kara Delik Enformasyon Paradoksu
  • Büyük Patlama (Big Bang) ve Tekillik
  • Uzay- Zaman ve Yerçekimi
  • Zamanda Yolculuk
  • Sanal Parçacıklar
  • Kuantum Salınımları
  • Kısmi Tekillik
  • Büyük Sekme Sorunu
  • Kozmik Mikrodalga Artalan Işıması

Stephen Hawking Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir?

Stephen Hawking hakkında bilinmeyenler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • 8 yaşına kadar okumayı tam öğrenememiştir.
  • Stephen Hawking 8 Ocak 1942’de doğmuştur, bu tarih aynı zamanda Galileo’nun ölümünün tam da 300. yıldönümüdür.
  • Albert Einstein'in doğum gününde ölmüştür.
  • Okulda vasat bir öğrenci olmuştur. 9 yaşındayken notları sınıfının en kötüleri arasında olmuş birazcık çabayla notlarını orta sıralara kadar anca çıkarabilmiştir.
  • Stephen Hawking, küçük yaşlardan itibaren matematiği sevip matematik eğitimi almak istemiştir. Bilime çok meraklı olmasına karşın Stephen Hawking biyolojiyle ilgilenmemiş, hoşlanmamıştır.
  • Terimlerden ve karmaşadan uzak, herkesin anlayabileceği şekilde konuşma diline sahip bir fizik kitabı yazmak en büyük hayali olmuş 1988 yılında çıkan "Zamanın Kısa Tarihi" adlı eseriyle bu amacına ulaşmıştır.
  • Oxford’dayken yaşadığı yalnızlık ve mutsuzluk sebebiyle girdiği bunalımdan okulun kürek takımına girerek kurtulmuştur.
  • 22 yaşındayken yakalandığı motor nöron hastalığı ALS sebebiyle doktorları birkaç yıl ömrünün kaldığını söylemişler ancak 76 yaşına kadar yaşamıştır.
  • Hawking başlıca başarılarından olarak bilinen evrenin sınırlarının olmadığı kuramını ortaya atmıştır.
  • 2004 yılında Hawking, kara deliklerle ilgili 1997 yılında girdiği bir iddiayı bilim insanı arkadaşının kazandığını ve kendisinin yanıldığını itiraf etmiştir.
  • Sayısız ödül ve nişan almıştır.
  • Stephen Hawking çocuk kitapları da yazmıştır. Bu kitaplarda, ailesinin teknoloji karşıtlığına başkaldıran George adındaki bir oğlan çocuğu ile ilgili kurgu hikâyeler bulunmaktadır.
  • Hawking, evrenin genişliği düşünüldüğünde, orada bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini belirtmiştir.
  • 2007 yılında 65 yaşındayken Stephen Hawking Zero Gravity A.Ş. firması sayesinde sıfır- yerçekimini yaşayıp tekerlekli sandalyesinin dışında havada durabilmiştir.
  • Doktora tezini "Genişleyen Evrenin Özellikleri" olarak isimlendirmiş, temelde büyük patlamadan başlayarak evrenin matematiksel olarak nasıl yaratılabileceğini açıklamaya çalışmıştır. Bu tezini internette erişime açığında, yayınlandığı web sitesi yoğunluktan ötürü çökmüştür.
  • Bilim insanı olmasının yanı sıra Star Trek, The Simpsons ve The Big Bang Theory gibi televizyon yapımlarında yer almıştır.
  • Hawking'in üzerine yoğunlaştığı konulardan biri de evrenin nasıl yok olacağı ile ilgili olmuştur. Yapay zeka, nükleer savaş, salgın hastalıklar, yoğun nüfus, iklim değişikliği gibi birçok teori ve iddia ortaya atmış ve bundan dolayı her zaman yaşanabilecek yeni bir gezegen bulmak gerektiğine inanmıştır.
  • "Hawking'in Denklemi" adını verdiğikaradelikleri anlamak için bir merkez olarak kabul edilen formülün vasiyetinde mezar taşına kazınmasını istemiştir.

Stephen Hawking'in Aldığı Ödüller Nelerdir?

Stephen Hawking’in aldığı ödüller aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Adams Ödülü, 1966
  • Eddington Madalyası, 1975
  • Dannie Heineman Matematiksel Fizik Ödülü, 1976
  • Hughes Madalyası, 1976
  • Albert Einstein Ödülü, 1978
  • Albert Einstein Madalyası, 1979
  • Benjamin Franklin Madalyası, 1981
  • Kraliyet Astronomi Topluluğu Altın Madalyası, 1985
  • Fizik Enstitüsü Dirac Madalyası, 1987
  • Wolf Fizik Ödülü, 1988
  • Asturias Prensliği Barış Ödülü, 1989
  • Copley Madalyası, 2006
  • Fonseca Ödülü, 2008
  • Başkanlık Özgürlük Madalyası, 2009
  • Temel Fizik Dalında Özel Breakthrough Ödülü, 2013
  • Audie Award for Science Fiction, 2019

Stephen Hawking Hakkında Film ve Belgeseller Nelerdir?

Stephen Hawking hakkında yapılan ve içerisinde yer aldığı film ve belgeseller aşağıda listelenmiştir.

  • Into the Universe with Stephen Hawking, 2010 (belgesel)
  • Stephen Hawking ile Büyük Tasarım, 2012 (belgesel)
  • Wonders of Life, 2013 (belgesel)
  • Her Şeyin Teorisi, 2014 (film)
  • Stephen Hawking ile Deha, 2016 (belgesel)

Stephen Hawking'in Sandalyesi Nasıl Çalışıyor?

Bahçeşehir ve Kültür Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmış mentor ve eğitmen Kozan Demircan’ın blog sitesinde Stephen Hawking’in sandalyesinin nasıl çalıştığına dair ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Hawking, 1997 yılından beri bilgisayarlı bir tekerlekli sandalyede çalışmaktadır. Tekerlekli sandalyenin kontrol sistemi Intel firması tarafından geliştirilmiştir. Sandalyenin koluna yerleştirilmiş bir tablet bulunmaktadır. Bu tablet aynı zamanda tekerlekleri döndüren motorlara güç sağlayan pillere çalışmaktadır. Bununla birlikte tabletin kendi dahili pili bulunmaktadır.

22 yaşından sonra yakalandığı ALS hastalığı nedeniyle Hawking, tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşamını sürdürmüştür. Hastalığına bağlı olarak ileriki yaşlarında konuşma yeteneğini de kaybetmiştir. Intel tabletin ACAT adlı açık kaynak yazılımı sistemini kullanan Stephen Hawking yanağını oynatarak tablet ekranındaki imleci mouse tutar gibi hareket ettirebilmektedir. ACAT yazılımı tablet ekranındaki her pikseli satır satır ve sütun sütun tarayarak Stephen Hawking’in yanağını oynatarak sanal klavyedeki tuşlarda gezinmesini sağlamaktadır. Bu şekilde Hawking istediği tuşa basarak düşüncelerini ekrana dökebilmektedir. Bu sistem yanak hareketlerini kızılötesi ışınlarla takip edebilmektedir. Bunun için kullanılan kızılötesi göz Google Glass’a benzer şekilde, Hawking’in gözlük çerçevesine yerleştirilmiştir. Stephen Hawking’in kullandığı ACAT yazılımı aynı zamanda SwiftKey tarafından sağlanan bir kelime öngörü algoritmasını içermektedir. Bu algoritma derin öğrenme sistemini kullanarak kendini Hawking’in nasıl konuştuğu ve nasıl cümle kurduğu hakkında eğitmiş bulunmaktadır. Hawking herhangi bir konferansta konuştuğu veya okulda ders verdiği zaman yanağıyla yalnızca ilk birkaç harfi yazmakta, yazılım kelimeyi telefondaki gibi otomatik olarak ve doğru şekilde tamamlamaktadır. Daha sonra Hawking’in cümlelerini özel bir sintisayzır ile seslendirmektedir. Hawking bu seslendirme için Speech Plus adlı ayrı bir sintisayzır donanımı kullanmıştır. Fakat alanında en gelişmiş örneklerden olan sistemin Hawking’e İskandinav, Amerikan ve bazen de İskoç aksanı verdiği söylenmiştir.

Hawking ACAT ile aynı zamanda Windows 10 yüklü olan tabletindeki sanal fareyi de kontrol edebilmiştir. Böylelikle Eudora e-posta istemcisi ile postalarına bakabilmiş ve Mozilla Firefox ile internette gezinebilmiştir. Stephen Hawking konuşma ve ders metinlerini ise Microsoft Word ile yazabilmiştir. Ayrıca Intel’in sağlamış olduğu web kamerası ile arkadaşlarıyla Skype görüşmesi yapabilmiştir. Hawking bu bağlamda kendisini tanıyanların yüz ifadelerinden oldukça fazla anlam çıkardığını söylemiştir.

Stephen Hawking Kitapları Nelerdir?

Stephen Hawking’in kitapları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Zamanın Kısa Tarihi
  • Zamanın Daha Kısa Tarihi
  • Zamanın Resimli Kısa Tarihi
  • Büyük Tasarım
  • Ceviz Kabuğundaki Evren
  • Kara Delikler
  • Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar
  • Hawking- Aforizmalar
  • Kara Delikler ve Bebek Evrenler
  • Brief History of Time/ International Ed
  • Benim Kısa Tarihim
  • Zamanın ve Uzayın Doğası
  • George ve Zaman Gemisi
  • George ve Kırılmayan Şifre
  • Evrene Açılan Gizli Anahtar 1
  • George'un Kozmik Hazine Avı 2
  • George ve Büyük Patlama
  • George ve Mavi Ay

Matematik, fizik ve evrenbilim dallarında çalışmalar yürüten ve eserler yayınlayan Stephen Hawking Cambridge Üniversitesi’nde bir unvan olan Lucasian Matematik Profesörü de olmuştur. Hawking kendisi ve kızıyla birlikte çocuk kitapları da yazmıştır. Matematik öğrenimine katkı sağlayacak bazı matematiğe başlangıç kitapları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

Stephen Hawking'in Ailesi Kimdir?

Stephen Hawking’in annesi Isobel Hawking, babası Frank Hawking’dir. Stephen Hawking’in kardeşleri Edward Hawking, Doktor Mary Hawking ve Philippa Hawking’dir. Jane Wilde, Stephen Hawking'in ilk karısı ve üç çocuğu; bilgisayar uzmanı Robert Hawking, yazar Lucy Hawking ve Timothy Hawking’in annesidir.Elaine Mason, Stephen Hawking'in ikinci karısıdır.

Stephen Hawking Evlenmiş Midir?

Stephen Hawking'in ilk evliliği Jane Wilde ile olmuştur. Stephen Hawking ve Jane Wilde üniversite öğrencisiyken tren istasyonunda tanışmışlardır. 1964 yılında Hawking'e doktorları tarafından motor nöron hastalığı olan ve tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz teşhisi konulmuştur. Hawking ve Wilde çifti 1965 yılında hastalığı öğrenir öğrenmez evlenmişlerdir. Jane Wilde, yıllar sonra bu evlilik kararını "Stephen'ın ne kadar yaşayacağını bilmiyorduk" diye açıklamıştır. Stephen ve Jane evliliklerini "bir dönüm noktası" tanımlamışlardır. Kendi düğününde Stephen Hawking ancak bastonuyla ayakta durabilmiş, Jane düğün boyu onun destekçisi olmuştur. Hawking’in 1960'lı yılların sonlarına doğru kol ve bacak kasları onu ayakta tutamayacak duruma gelmiştir. Stephen ilk başlarda kabul etmese de ve zorlansa da tekerlekli sandalye kullanmaya ikna edilmiştir. Çiftin 1967 yılında Robert ismini verdikleri bir erkek, 1970 yılında da Lucy ismini verdikleri bir kızları olmuştur. Hawking 1979 yılında bir kez daha baba olmuş ve bu son çocukları olan oğullarına Timothy ismini vermişlerdir. Yaptıkları evlilikten 3 çocukları olan Stephen Hawking ve Jane Hawking çifti, 1991 yılında şöhret yüzünden artan baskılar ve Hawking’in hastalığının çok ilerlemiş olmasının getirdiği zorluklara yenik düşmüşlerdir. Ancak evliliklerini bitiren asıl neden Stephen Hawking'in karısını aldatması olmuştur.Stephen Hawking eşini tekerlekli sandalyesindeki konuşan bilgisayarın tasarımcısı olan David Mason’un eşi ile aldatmıştır. O dönemde Elaine Mason ünlü fizikçinin bakıcılığını yapmış ve ilişkileri bu şekilde başlamıştır.

Stephen Hawking 1985 yılında sesini de kaybetmiş ve tekerlekli sandalyesindeki, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı ile iletişim kurmaya başlamıştır. Bakıcısı olan hemşire Elaine Mason ile ilişkisi bu sırada ilerlemiştir. Jane Wilde Hawking ile olan evliliklerine ilişkin yıllar sonra bir röportaj vermiş ve Her Şeyin Teorisi çalışmasının sonrasında ve Zamanın Kısa Bir Tarihi kitabının ardından Stephen Hawking'in ün kazanmasının, yaşamlarını karmaşıklaştırdığını anlatmıştır.Jane Wilde bu röportajda şunları söylemiştir: "Aileyi boş vermeye başladığını hissediyordum. Stephen kocamdı ve çocuklarımın babasıydı ama bir anda çevresi, 'Müthiş zekisin! Ayaklarının altındaki toprağa tapıyorum veya bu durumda tekerleklerinin altındaki...' gibi dalkavukça şeyler söyleyen insanlarla doldu. Bu moral bozucuydu ve sonunda bakıcısıyla ilgilenmeye başlaması bardağı taşıran son damla oldu."1990 yılında ilişkilerinin sonuna geldiklerini ve bu durumu "tükenmişlik" olarak isimlendirdiğini söyleyen Jane Wilde: "Suçsuzdum, öyle sanıyorum. Eve aldığımız bakıcının, engelli bir kişinin ve ailenin geri kalanının bakımına yardımcı olacağını umuyordum. Bunlardan çok azı oldu. Umutsuzdum, bu yükü daha fazla taşıyamayacağımı düşünüyordum çünkü çok bitkin düşmüştüm" diyerek yaşadıklarını anlatmıştır.

1995 yılında Stephen Hawking ve Jane Wilde’in resmen boşanmalarının ardından Hawking, bakıcısı Elaine Mason ile evlenmiştir. Hawking'in Elaine Mason ile evliliği de Ekim 2006 yılına kadar sürmüştür.2000'li yıllarda Elaine Mason'un, Stephen Hawking'e şiddet uyguladığına dair dedikodular ortaya çıkmış ve polis incelemeler yapmıştır. Hawking konu hakkında yorum yapmamış ancak çift 2006 yılında sessizce boşanmıştır.

Stephen Hawking'in Eşi Kimdir?

Stephen Hawking’in ilk eşi 1965 yılında evlendiği Jane Wilde’dır. Ancak çift boşanmıştır ve Hawking ikinci olarak 1995 yılında hemşiresi Elaine Mason ile evlenmiştir. Fakat bu evlilik uzun sürmemiş 2006 yılında boşanmışlardır.

Stephen Hawking'in Çocukları Var Mıdır?

Stephen Hawking’in ilk eşi Jane Hawking’ten olma 3 çocuğu vardır. Çocuklarının isimleri; Lucy Hawking, Robert Hawking ve Timothy Hawking’tir.

Stephen Hawking Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Stephen Hawking 8 Ocak 1942 yılında 76 yaşında Cambridge, İngiltere’de vefat etmiştir.

Stephen Hawking Ölüm Nedeni Nedir?

Stephan Hawking 22 yaşındayken motor nöron hastalığı olan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) isimli hastalığa yakalanmıştır. Doktorları ona yalnızca iki yıl ömrü kaldığını söylemiştir. Ancak İngiliz bilim insanı 76 yaşına kadar yaşamış çalışmalarına devam edip birçok teoriye, kitaba imza atmıştır. Doktorları yaşamını yitirmesi sonrasında ölüm nedenini genç yaşta yakalandığı hastalık dolayısıyla gerçekleştiğini düşünmüşlerdir.

Stephen Hawking Mezarı Nerededir?

Stephen Hawking’in mezarı İngiltere’nin başkenti Londra’daki Westminster Katedrali’ndedir. Stephen Hawking’in bedeni kendi vasiyeti üzerine yakılmıştır. Hawking’in memleketi de olan Cambridge’de cenaze töreni gerçekleştirilmiş ve cenazesi bir süre burada tutulmuştur. Hawking’in külleri de Westminster Manastırı’nda matematik ve fizikte devrim yaratan Sir Isaac Newton’ın ve evrimle ilgili çalışmaları bulunan Charles Darwin’in mezarının yanına gömülmüştür. Manastır içinde Hawking için özel bir bölüm bulunmaktadır. Ünlü fizikçinin mezar taşında “Burada Stephen Hawking’den fani kalanlar yatıyor” ifadesi kullanılmıştır.

Etiketler: Yeni Eklenen
Nisan 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR