Özlem Türeci Kimdir?

Özlem Türeci Kimdir?

Özlem Türeci 6 Mart 1967 yılında Batı Almanya'nın Kuzey Ren- Vestfalya eyaletinin Siegen kentinde doğmuş, immünoloji ve kanser immünoterapisi dallarında çalışmalar yürütmüş, Türk- Alman immünolog, girişimci, akademisyen, bilim insanı ve milyarderdir.

Özlem Türeci’nin biyografisine bakıldığında eşi Uğur Şahin ile birlikte Korona virüs salgınına karşı Covid-19 aşısı geliştiren BioNTech'in kurucuları olduğu bilinmektedir. Özlem Türeci İstanbul göçmeni bir Türk ailenin çocuğudur. Türeci lisans eğitimini Saarland Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Kendisi gibi Türkiye göçmeni ve aynı zamanda meslektaşı olan Uğur Şahin ile 2002 yılında evlenmiş ve 1 çocukları olmuştur. Türeci, BioNTech adlı biyoteknoloji firmasının kurucularındandır ve baş tıbbi sorumlusudur.

Özlem Türeci’nin yaşam özetinde Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı gibi birçok ödüle layık görüldüğü bilinmektedir. Özlem Türeci dünyaca ünlü Forbes dergisinin "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" 2021 listesinde 48. sırada yer almıştır. Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin Almanya'nın en zengin 10 insanı arasında 2021 yılında 8. sırada yer almıştır.

Özlem Türeci Nerelidir?

Özlem Türeci Almanya doğumludur fakat etnik kökeni Türk’tür.

Özlem Türeci Nerede Yaşamaktadır?

Özlem Türeci Almanya’nın Mainz kentinde yaşamaktadır.

Özlem Türeci Kaç Yaşındadır?

Özlem Türeci 55 yaşındadır.

Özlem Türeci Eşi Kimdir?

Özlem Türeci’nin eşi immünolog, onkolog, akademisyen, bilim ve iş insanı Uğur Şahin’dir. Uğur Şahin ile 2002 yılında evlenmişlerdir. Özlem Türeci ve Uğur Şahin eşiyle Hamburg'da çalışırken tanışmışlardır. Özlem Türeci "Düğün günümüzde bile laboratuvarda çalıştık" demiştir. Türeci ve Şahin çifti kendi kurdukları Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yürütmüşlerdir. Bu uygulamada bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışmışlardır. Daha sonra bu şirketi satmışlar ve Ganymed'i satışları, Almanya'da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olmuştur. BioNTech şirketinde de mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen çift koronavirüs aşısını bularak bu hedeflerini gerçekleştirmişlerdir. Euronews'in haberine göre çift, coronavirus salgını küresel bir pandemiye dönüşmeden önce bunun gerçekleşeceğini öngörerek 25 yıldır geliştirdikleri bu yöntemle derhal aşı çalışmalarına başlamaları gerektiğine karar vermişlerdir.

Özlem Türeci'nin Mesleği Nedir?

Özlem Türeci’nin mesleği immünolog, girişimci, akademisyen, bilim insanı ve milyarderdir.

Özlem Türeci'nin Eğitim Hayatı Nasıldır?

Özlem Türeci Almanya’nın Münih kentinde bulunan Werner-von-Siemens-Gymnasium Lisesi’ni bitirmiş ardından tıp eğitimi için Saarland Üniversitesi’ne gitmiştir. Türeci aynı üniversitede 1995 yılında tümör hücreleri üzerine yaptığı doktora tezini savunmuştur. Özlem Türeci ile Uğur Şahin, Uğur Şahin Saarland Üniversitesi’nde asistan doktor olarak çalışırken ve Özlem Türeci burada eğitim alırken tanışmışlardır. Özlem Türeci günümüzde Kanser İmmünoterapi Derneği (CIMT) Başkanı olarak görev yapmakta ve Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde dersler vermektedir.

Özlem Türeci'nin Okuduğu Okullar Nelerdir?

Özlem Türeci’nin okuduğu okullar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Werner-von-Siemens-Gymnasium Lisesi
  • Saarland Üniversitesi

Özlem Türeci'nin Yaptığı Çalışmalar Nelerdir?

Özlem Türeci'nin bilim ve insanlık için yaptığı önemli çalışmalar maddeler halinde listelenmiştir.

  • Özlem Türeci Almanya’da bulunan Mainz Üniversitesi Hastanesi'nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yapmıştır.
  • Özlem Türeci eşi Uğur Şahin ile birlikte çift, bağışıklık sisteminin, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılaması ve onları ortadan kaldırması için birlikte çalışmalar yürütmüştür.
  • Özlem Türeci eşi Uğur Şahin ve Avusturyalı immünolog, onkolog Christoph Huber ile birlikte 2008 yılında BioNTech isimli firmayı kurmuştur.
  • BioNTech’te immünoterapi kanser tedavileri üzerine çalışmalar yapmıştır.
  • 2020 yılında COVID-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla BioNTech şirketi ve ABD ilaç şirketi Pfizer işbirliği ile yine aynı yıl içerisinde korona virüs aşısını bulmuşlardır.

Özlem Türeci'nin En Ünlü Çalışmaları Nelerdir?

Özlem Türeci Mainz Üniversitesi Hastanesi'nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yapmış, çalışmalarını eşi Uğur Şahin ile birlikte 2001 yılında kurdukları ve Türkçe "ganimet" kelimesinden esinlenerek "Ganymed" adını verdikleri firmada devam etmişlerdir. Türeci’nin kurucularından olduğu Ganymed Pharmaceuticals adlı şirket 2016 yılında Japon ilaç şirketi Astellas'a satılmıştır ve günümüzde Astellas'ın alt şirketi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Özlem Türeci 2008 yılında eşi Uğur Şahin ve Avusturyalı immünolog, onkolog Christoph Huber ile birlikte BioNTech adlı firmayı kurmuş ve başlangıçta immünoterapi kanser tedavileri üzerine çalışmalar yapmışlardır. 2020 yılında COVID-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla BioNTech şirketi ve ABD ilaç şirketi Pfizer işbirliği ile yine aynı yıl içerisinde korona virüs aşısını bulmuşlardır. Üretilen COVID-19 aşısı (BNT162) %90 başarı elde etmiştir.

Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin COVID-19 aşısı başarılarından sonra kanser aşısı için çalışmalar yürütmeye başlamışlardır. Pankreas kanseri üzerine yapılan çalışmada, mRNA tabanlı aşının denemeleri başarılı bulunmuştur. Özlem Türeci, pankreas kanseri için geliştirdikleri aşının diğer kanser türleri için de umut verici olduğunu söylemiştir. ABD, New York eyaletinde Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nin baş araştırmacısı Dr. Vinod Balachandran yapılan çalışmalardan ve alınan erken sonuçlardan oldukça heyecanlı olduklarını ifade etmiştir.

Özlem Türeci'nin BioNTech Aşısı Hakkındaki Sözleri Nelerdir?

Özlem Türeci’nin BioNTech aşısı hakkında sözleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • ‘’Geçen yıl Ocak’ta başladığımızda bir pandemide olduğumuz bize göre çok açıktı. Bilinmeyen şey ise bu pandeminin hangi hızda evirileceği ve bir aşı yapabilmek için gereken zamanımızın olup olmadığıydı. Bunu hesaba katınca kaybedecek tek bir günümüz bile yoktu. Burada Mainz ve BioNTech’teki tüm ekibin zihin yapısında bu düşünce vardı. Sonrasında da dahil olan ortaklarımız, Pfizer ve diğerleri de ilerleme ve hızlı olma anlayışındaydı.’’
  • ‘’Aşının etkili olduğunu hatta yüzde 90 üzeri bir oranla oldukça etkili olduğunu duymak çok güzel bir histi.’’

Özlem Türeci Kanser Aşısı Çalışması Nedir?

Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin COVID-19 aşısı başarılarından sonra kanser aşısı için çalışmalar yürütmeye başlamışlardır. Uzun zamandır kanser aşısı için yürüttükleri çalışmalar yakın zamanda meyvelerini vermeye başlamıştır. Pankreas kanseri üzerine yapılan çalışmada, mRNA tabanlı aşının denemeleri başarılı bulunmuştur. Elde edilen ilk sonuçlar, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin yıllık konferansında açıklanmıştır. Kanser aşısı çalışmaları 16 pankreas kanseri hastası üzerinde yapılmış, hastalara, ameliyat sonrası belirli aralıklarla 9 doz aşı uygulanmıştır. mRNA tabanlı kanser aşısı olumlu sonuçlar vermiş ve hastaların yarısı kanseri yenmiştir. Aşıya olumlu yanıt vermeyen sekiz hastadan altısının kanseri ise bir yıl sonra nüks etmiştir. Özlem Türeci yaptığı açıklamada uyguladıkları kanser aşısının bağışıklık sistemini tümör hücrelerine karşı harekete geçirdiğini ve bu şekilde kanseri durdurmayı başardığını ifade etmiştir. Özlem Türeci, pankreas kanseri için geliştirdikleri aşının diğer kanser türleri için de umut verici olduğunu söylemiştir. Ayrıca kanser aşısı ile ilgili Özlem Türeci şu açıklamada bulunmuştur: "Kanser aşısı alanında uzun süredir devam eden araştırmalarımız ışığında bu zorluğun üstesinden gelmekte kararlıyız. İyileşmesi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz." ABD, New York eyaletinde Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nin baş araştırmacısı Dr. Vinod Balachandran yapılan çalışmalardan ve alınan erken sonuçlardan oldukça heyecanlı olduklarını ifade etmiştir.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in Kanser Aşısı Hakkındaki Sözleri Nelerdir?

Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kanser aşısı hakkındaki sözleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • "Kanser aşısı alanında uzun süredir devam eden araştırmalarımız ışığında bu zorluğun üstesinden gelmekte kararlıyız. İyileşmesi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz."
  • ‘’CAR-T hücre tedavileri, katı hücrelerde B hücreli tümörlerden çok daha zor. Dolayısıyla, CAR-T hücrelerinin katı tümörlerde çalıştığına dair henüz büyük bir kanıt yok. Ancak doğru hedef ve aşı kombinasyonunun bu sınırlamanın üstesinden gelebileceğine inanıyoruz.’’
  • “Claudin-6, tümör hücreleri üzerinde bulunuyor. T hücrelerinde de reseptörler, Claudin-6'yı tanıyan CAR-T hücre reseptörleri. Bu Car-T hücreleri infüze edildiğinde, tümör hücrelerini tanır ve öldürürler. Ancak belirli bir zaman sonra çalışmaları durur. Bu aşının fikri bu CAR-T hücrelerini yeniden aktive etmektir. Aşıyı bünyeye veriyoruz ve aşı, dendritik hücreler adı verilen özel hücrelere Claudin-6'yı sunuyorlar ve ardından CAR-T hücreleri bunu fark ediyor ve ardından çoğalmaya ve yeniden etkinleşmeye başlıyor. Yani tedavimizin fikri, CAR-T hücre tedavisini aşılarla birleştirmek. CAR-T hücrelerinin daha fazla çoğalmaya devam etmemesi durumunda, bu hücrelerin sayısını arttırabilecek bir aşımız var.’’
  • “Sunduğumuz veri setlerinden biri hücre terapisi ile ilgili olan. Örneğin yumurtalık kanseri veya testis kanseri olan hastaların tedavisi CAR-T hücreleri kullandığımız erken aşama çalışmamızda gördük ki, bu tip bir tedavi güvenli görünüyor ve bazı hastalarda tümörlerinin küçüldüğü klinik faaliyet gördük ve bu heyecan verici.”
  • ‘’Birkaç hastaya yaklaşık yüz milyon T hücresi aşıladık, evet ve güvenli görünüyor. Sitokin fırtınası gibi bir sınırlama görülmüyor. Tedavi iyi tolere ediliyor. Ayrıca aşı da şu ana kadar iyi tolere edildi, ancak daha fazla veri üretmemiz gerekiyor ve hastaları izlememiz gerekiyor.”
  • “Yumuşak doku sarkomlu hastaları da çalışmaya dahil ediyoruz. Şiddetli meme kanseri olan hastalarımız da vardı ama bu hastalar daha az sıklıktaydı. Çalışma, Claudin-6'nın bu tümör hücrelerinde görülüp görülmediğine gerçekten bağlı. Örneğin akciğer kanseri hastalarının yalnızca yüzde altısında Claudin-6 pozitif tümörler olduğunu biliyoruz. Bu da çalışmamıza akciğer kanseri hastalarının yalnızca sınırlı bir bölümünün uygun olduğu anlamına geliyor. Ama testis kanseri için baktığımızda, hastaların yüzde 90'ından fazlasında Claudin-6 var.”
  • “Şu ana kadar sadece ağır hastalığı olan ve başka bir tedavi seçeneği olmayan hastalarımız var. Bu hastalar üç ila dört kez kemoterapi görmüş bu gerçekten geç evre kanser hastaları. Ve bu geç evre hastalarda bir aktivite görebildiysek, elbette bu tip tedaviyi bir veya iki kür kemoterapi sonrası erken evrede olan hastalarda da kullanabiliriz. Bu da zaman alacak bir şey.”
  • ‘’Pankreas kanseri genellikle bu tür ölümcül tümörler için çok belirleyici olduğu için bulguların tedavisi diğer zor tedavi olan kanserler için yeni bir umudun habercisi olacak.’’
  • "Diğer bazı immünoterapilerin aksine, bu mRNA aşılarının pankreas kanseri hastalarında bağışıklık tepkilerini uyarma yeteneği var gibi görünüyor. Bu yüzden çok heyecanlıyız ve erken sonuçlar bir bağışıklık tepkiniz varsa daha iyi bir sonuca sahip olabileceğinizi gösteriyor."

Özlem Türeci'nin Aldığı Ödüller Nelerdir?

Özlem Türeci’nin aldığı ödüller aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Vincenz Czerny Ödülü- Alman Hematoloji ve Onkoloji Derneği, 1995
  • Calogero Pagliarello Araştırma Ödülü, 1997
  • Georges J. F. Köhler Ödülü, 2005
  • Yılın Kişisi- Financial Times, 2020
  • Onursal Doktora- Bilkent Üniversitesi, 2021
  • Onur Ödülü- Axel Springer SE, 2021
  • Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, 2021
  • Asturias Prensliği Ödülü, 2021
  • İmparatoriçe Theophano Ödülü, 2021
  • Aydın Doğan Ödülü- Aydın Doğan, 2021
  • Paul Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter Ödülü, 2022

Recep Tayyip Erdoğan'ın BioNTech Aşısı Hakkındaki Sözleri Nelerdir?

RTE'nin BioNTech aşısı hakkındaki sözleri aşağıda maddeler halinde verilmiştir

  • ‘’Koronavirüs sürecini çok çok rahat atlattım. Tabii ki bunda aşının faydası muhakkak oldu. Ben, iki Sinovac üç de BioNTech oldum. Bu aşıların tesiri ile de hamdolsun rahat bir şekilde ve kısa bir zamanda geçirmiş oldum. Yani 4- 5 gün içerisinde aslında biz negatife döndük.’’

Recep Tayyip Erdoğan'ın Özlem Türeci ve Uğur Şahin Hakkındaki Sözleri Nelerdir?

RTE'nin Özlem Türeci ve Uğur Şahin hakkındaki sözleri aşağıda maddeler halinde verilmiştir

  • ‘’Dünya, aşı üretimi kapsamında gelen haberlere ümit bağlamıştır. Bu vesileyle, aşı çalışmalarında önemli bir başarıya imza atan, Prof. Uğur Şahin'i ve Dr. Özlem Türeci'yi huzurlarınızda tebrik ederim. Türkiye olarak yürüttüğümüz, 12'si Dünya Sağlık Örgütü listesinde bulunan 16 aşı çalışmasından birinin insan denemelerine başlanmasından da büyük memnuniyet duyuyoruz.’’
  • "Uğur Şahin ve Özlem Türeci hocalarımızın kovid-19 aşısını geliştirmede yakaladıkları başarı, kendilerine destek olunması ve fırsat verilmesi halinde insanımızın neler yapabileceğini açıkça göstermiştir. Bu tür iyi örnekler sadece Avrupalı Türkleri değil, aynı zamanda diğer göçmen topluluklara da özgüven ve cesaret aşılamaktadır."

Özlem Türeci'nin Röportajlarındaki Önemli Sözleri Nelerdir?

Özlem Türeci’nin röportajlarındaki önemli sözleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • ‘’Bilimsel çalışmalarım sırasında kadın olduğum için ayrımcılığa uğramadım. Ancak kadınların birçok alanda olduğu gibi bilim dünyasında da yeterince temsil edilmediğine defalarca tanık oldum. Yaptığım her işte çeşitliliğin ve fırsat eşitliğinin kurumlara ne kadar büyük katkı sağladığını kendi şirketimdeki deneyimlerimden de yola çıkarak çok iyi biliyorum.’’
  • ‘’Doğadan ve birlikte büyüdüğüm insanlardan aldığım ilhamla bilime olan ilgim başladı. Babam doktordu. Çocukluğum onun hastaları iyileştirmekten duyduğu mutluluğa tanık olmakla geçti.’’
  • ‘’Çalışma hayatına başlarken öğrendiğim üçüncü kelime ise 'girişimcilik'ti. Tedavisi zor ya da mümkün olmayan hastalıkların tedavisinde kullanabileceğimiz araştırmaları ve yöntemleri geliştirebilmek için risk almamız gerektiğini düşündüm ve aynı zamanda girişimci oldum.’’
  • ‘’Babamdan ilk öğrendiğim şey 'insanlara yardım etmekti. Daha sonra büyüdükçe babamdan tıp tedavilerinde 'güncel araştırmaları takip etmenin ve analiz yapmanın' önemini de öğrendim. Bu da beni bilimsel araştırmalara yöneltti.’’
  • ‘’Bana genç kadınlara hangi tavsiyelerde bulunabileceğim soruldu. Dünyanın en donanımlı engelli parkuru yarışçısı Amelia Boone’dan alıntı yapmak isterim. Bir keresinde şöyle dedi: ‘Ben en güçlü değilim, en hızlı da değilim ama acı çekmede ve sebatli olmada gerçekten iyiyim.’ Benim için bu şu anlama geliyor. Geniş bir vizyona sahip olun ve karşılaştığınız engellerden bağımsız olarak azimle ona bağlı kalın.’’

Özlem Türeci'nin Ailesi Kimdir?

Özlem Türeci’nin babası beyin cerrahı Yurdanur Türeci, annesi ise biyolog Şule Yurdakul’dur. Özlem Türeci babası Yurdanur Türeci Katolik hastanesinde cerrah olarak çalıştığı dönemde mesleğe âşık olmuş, hasta bakıcı rahibelerin yardımseverliğinden çok etkilenmiştir. Özlem Türeci çok kültürlü bir ortamda büyümüştür. Türeci, yaptığı mesleği seçmesinin ardında yatan sebepleri şu şekilde açıklamıştır: "Doktor olarak çalışan babamdan etkilendiğimden genç bir kızken bile başka meslek hayal edemiyordum. Babamın muayenehanesi aile evimizdeydi. Çocukken hastalar arasında oynardık. Evimizde iş ve yaşam arasında kesin bir ayrım yoktu."der.

Özlem Türeci'nin Çocukları Kimdir?

Özlem Türeci ve Uğur Şahin çiftinin bir kızı bulunmaktadır.

Etiketler: Yeni Eklenen
Haziran 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR