Nikola Tesla Kimdir?

Nikola Tesla Kimdir?

Nikola Tesla 10 Temmuz 1856 yılında günümüzde Hırvatistan olarak bilinen Avusturya İmparatorluğunda doğmuş, en önemlilerinden AC alternatif akım olmak üzere elektrikle ilgili birçok icat yapmış, birçok teori ortaya atmış ve daha çok fizik ve matematik alanlarında çalışmalar yürütmüştür. Birtakım ödüller almasına karşın Nobel Ödülü’nü reddetmiştir. Çok sayıda kitap ve makale yayınlamış, birçok belgesel ve filmde hayatı ve başarı konu almıştır. Modern dünyanın dâhilerinden kabul edilen matematikçi ve fizikçidir.

Nikola Tesla’nın biyografisine bakıldığında Sırp- Amerikalı mucit, elektrik mühendisi, makine mühendisi olduğu görülmektedir. Tesla'nın icatları arasında mini robot, floresan, buji, x-ray, röntgen, radar, sonar, lazer, kablosuz iletişim, neon lambası, uzaktan kumanda, bobin, televizyon, radyo, hidroelektirik santrali, paratoner, elektirik motoru, frekans ölçer ve mikro dalga gibi icatlar bulunmaktadır.

Nikola Tesla’nın yaşam özetinde 1856 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde bulunan Sırbistan'ın Similjan köyünde doğduğu, ilk ve orta öğrenimini burada gördükten sonra Prag Üniversitesi’nde mekanik ve elektrik eğitimi aldığı ve babasının papaz olması sebebiyle bir yandan okurken, bir yandan da kilisede yoğun bir dini eğitim aldığı bilinmektedir.

Tesla Budapeşte anılarını anlattığı bir kitapta, arkadaşı ile birlikte parkta dolaşırken gözlerinin önüne aniden elektrik motorunun geldiğini ve hemen bir ağaç dalı alarak toprağa şeklini çizdiğini yazmıştır. Otobiyografik eserinde görüntü ile birlikte bu icadın bilgisinin de aynı anda aklında oluştuğunu yazmıştır. Tesla, ilham olarak geldiğini söylediği bu fikirle dönen manyetik alanı bulmuştur. Bu icadından sonra, 1884 yılında Edison tarafından Amerika'ya davet edilmiş ve kendisiyle birlikte ortak çalışmaya başlamıştır. Elektrik motoru yapımı konusunda anlaşan Edison’la anlaşma yapan Tesla, Edison'un vadettiği ücretini ödememesi üzerine ortaklıktan ayrılmış ve 1888 yılında George Westinhouse ile birliktebir şirket kurmuş ve alternatif akımı geliştirmek adına çalışmalar yürütmüştür.

Nikola Tesla'nın icatları zamanın çok ötesinde olduğu için bilim çevresi tarafından kabul görmemiş ve icatlarının hayata geçirilmesi konusunda daima sıkıntı yaşamıştır. Tesla, alternatif akımı keşfettiğinde eski ortağı Edison, bunun kendi bulduğu doğru elektrik akımını bitireceği endişesinden dolayı kendisi hakkında karalama kampanyaları düzenlemiş ve topluma bu elektrik akımının çok tehlikeli olduğu göstermek için yoğun elektrikle bir fili öldürecek kadar ileri gitmiştir.

Alternatif akım ve doğru akım olmak üzere akım savaşları denen bu tarihi dönem, Tesla'nın 1893 yılında Chichago Dünya Fuarını kablosuz enerji ile aydınlatmasıyla bitmiştir. Dünya'da birçok kişi elektriği bulanın Edison olduğunu bilmekte ancak Edison'un ışığı bulması için ona elektrik motorunu yapanın Tesla olduğunu bilmemektedir. Edison'un bulduğu doğru akım ile ışık yeterince aydınlatmamakta ve akım en fazla 2 km. kadar uzağa gidebilmektedir. Tesla'nın icadı olan alternatif akım ise çok daha parlak olması ile birlikte yüzlerce km. alana tek merkezden rahat ve zararsız bir şekilde ulaşabilmektedir. Akım savaşları Edison'un alternatif akımın daha iyi olduğunu kabul etmesi ile son bulmuştur.

Nikola Tesla’ya ait eserlerin sergilendiği Nikola Tesla Müzesi 1952 yılında Tesla biriminin mucidi Nikola Tesla'nın kişisel eşyalarını sergilemek üzere Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da kurulmuştur. Müzede Nikola Tesla’ya ait 160 bin kadar orijinal belge ve 5700 kadar kişisel eşya sergilenmektedir.

Nikola Tesla Sözleri Nelerdir?

Nikola Tesla’nın sözleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • İnsanlığın, kendine yaşam sunan gezegeni sesiyle titreteceği, zekâsı ve gücüyle bu dünyanın sınırlarının ötesine geçeceği günler uzak değildir.
  • Yirmi birinci yüzyılda robotlar, antik medeniyetlerdeki kölelerin yerini alacak.
  • Doğal yatkınlıkları kuvvetli bir arzuya dönüştüğünde, insan amacına doğru kanatlı çizmelerle yol alır.
  • Üç, altı ve dokuz sayılarının azametini bilseydiniz evrenin anahtarını elde edebilirdiniz.
  • Nesiller sonra makinelerimiz, evrendeki herhangi bir noktadan elde edilen enerjiyle çalışacaktır.
  • Doğanın elinden, tüm zorluklara rağmen, hayatımı riske atma pahasına kopardığım o tek giz uğruna, doğanın kazara denk geldiğim binlerce sırrını feda ederdim.
  • Çok yakında kablosuz olarak dünyanın her yerine mesaj iletmek öyle kolay olacak ki; herkes kendi aygıtını yanında taşıyıp çalıştırabilecek. Bu konuya inancım öyle sağlam ki…
  • Hareket halindeki bir kütle, yönünün değiştirilmesine direnecektir. Aynı şekilde dünya da yeni fikirlere karşı çıkar. Fikrin öneminin ve değerinin kavranması zaman alır.
  • Benim beynim sadece bir alıcıdır (reseptör). Evrende, bilgiyi, gücü ve ihamı ondan aldığımız bir öz var. Bu özün sırlarına nüfuz etmedim, ama var olduğunu biliyorum.
  • Barış ancak evrensel bir aydınlanma ve milletlerin bir araya gelmesinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkabilir; biz hala bu huzurlu gerçeklikten çok uzağız.
  • Pek çok kişi dış dünyanın seyrine o denli kapılmıştır ki, kendi içinde olup bitenlerden tamamen habersizdir.
  • Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi bütün dünyayı aydınlatmaya yeterdi.
  • Fikrimi çalmaları mühim değil… Asıl mühim olan kendi fikirlerinin olmaması.
  • Hep yeni heyecanlara açızdır ama çok geçmeden onları kanıksar ve kayıtsız kalırız. Dünün mucizeleri bugünün sıradan olaylarıdır.
  • Paranın başkaları için taşıdığı anlam, benim için bir şey ifade etmiyor. Ben bütün paramı, insanoğlunun hayatını kolaylaştıracak icatlar yaptığım deneylerime yatırdım.
  • İnsanlar birbirlerini öldürmek gibi vahşi eylemleri sürdürdükleri müddetçe gelişimin önü kapalıdır.
  • İnsan kalbini, bir mucidin kendi beyninin yarattığı bir ürünün başarıya ulaştığını görmesinden daha fazla heyecanlandıran bir şey olduğunu düşünmüyorum.
  • Evrenin sırlarını bulmak istiyorsanız enerji, frekans ve titreşim cinsinden düşünmelisiniz.
  • Para insanların kendine biçtiği kıymete haiz değildir. Benim bütün param deneylere yatırılmıştır. Bunlarla yeni keşiflerde bulunup insanoğlunun yaşamını biraz daha kolaylaştırmasını sağlıyorum.
  • Sonsuza giderken bütün kuvvetler mükemmel bir uyum yakalar. Bu sebeple tek bir düşüncenin enerjisi, evrenin devinimini belirleyebilir.

Nikola Tesla Neyi İcat Etmiştir?

Nikola Tesla’nın icatları ve ne işe yaradıkları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Alternatif akım: Tesla’nın yaşadığı dönemde elektrik doğru akım yöntemi kullanılarak iletilmiştir. Ancak Tesla, doğru akımın uygun yöntem olmadığını savunmuştur. Çünkü doğru akım yöntemi ile yapılan iletimde çok fazla kayıp yaşanmaktadır. Bu dönemde Edison ile çalışan Tesla, alternatif akım konusundaki çalışmalarını Edison’a kabul ettiremedi ve ayrılmışlardır. Çünkü Edison’un şirketi elektriği doğru akım yöntemi ile evlere dağıttığı ve ticari çıkarları için bu sistemin bozulmasını istememiştir. Bunun üzerine Tesla yoluna tek başına devam etme kararı almıştır. Alternatif akım konusundaki buluşlarının patentlerini almış ve Westinghouse şirketine satmıştır. Doğru akıma göre avantajları bulunan alternatif akım sistemi kullanımı zaman içinde yaygınlaşarak doğru akım sisteminin ortadan kalkmasını sağlamıştır.
  • Tesla bobini: Elektrik geriliminin yüksek tutularak, yüksek frekanslı düşük akım yoğunluğuna sahip bir çıkış ile elektrik gücünün kablosuz bir şekilde iletilmesini amaçlayan Tesla’nın bir keşifidir.
  • Kablosuz aydınlatma: Elektriğin kablo kullanılmadan dağıtılması fikri Tesla’nın en çok hayalini kurduğu şeylerden biri olmuştur. Bu alanda yürüttüğü çalışmalar neticesinde 1890 yılında elektriği kablo kullanmadan hava yardımıyla iletmeyi başarmıştır.Tesla, elektrik iletme işini yapmayı sağlayacak Tesla jeneratörünü icat etmiştir. Tesla jeneratörü ile büyük bir yıldırım üreten Tesla bu çalışması ile elektriğin kablosuz olarak taşınabileceği gerçeğini de kanıtlamıştır.
  • Buharla çalışan salınımlı jeneratör: Alternatif akım üretmek için daha iyi bir yol bulmaya çalışan Tesla, buharla çalışan pistonlu bir elektrik jeneratörü geliştirmiştir.
  • Uzaktan radyo kontrolü: Radyo alanındaki çalışmaları, Mors kodları kullanılarak yapılan haberleşmeyi çok daha ileri bir seviyeye ulaştırmıştır.New York şehrindeki bir parkta, telsiz ile uzaktan kumanda çalışmasını göstermek için bir gösteri düzenlemiştir. Tesla uzaktan kumanda ile ileri, geri hareket etme, sağa ve sola dönme, ışıkların yakılıp söndürülmesi dâhil pek çok işlem yapılabilmiştir. Tesla’nın bu icadı günümüz uzaktan kumandasının atası sayılmaktadır.
  • Yüksek frekans öncülüğü: Tesla'nın yüksek frekans ve yüksek gerilim alanındaki yaptığı çalışmalar ve keşifler modern elektroniğin yolunu açmıştır.
  • Dünya çapında telsiz: Tesla, Wardenclyffe Kulesi bilinen diğer adıyla Tesla Kulesi’ni New York'ta tasarlamış ve inşa etmiştir. Bu kule deneysel kablosuz iletim istasyonu olarak kullanılmıştır.
  • İndüksiyon motoru: Devir sayısının döner alanla eş zamanlı olmamasından dolayı bu motor, asenkron motor olarak da isimlendirilmiştir. Diğer motor türlerine göre daha ucuz, daha sağlam ve aynı zamanda bakımı daha kolay olan bu motor türü, en çok tercih edilen motor türleri arasında yerini almıştır.
  • Dünya'nın en güçlü vericisi: Nikola Tesla Colorado Springs yakınlarındaki bir dağın üzerine Dünya'nın en güçlü radyo vericisini kurup çalıştırmıştır. Nikola Tesla ilk insan yapımı şimşeği oluşturmuştur.
  • İyonosfer çalışmaları, radar ve türbinler: Nikola Tesla, iyonosfer ile ilgili çok fazla araştırma yaparak ilk radyo yayın merkezi ve kablosuz elektrik taşıma merkezi olan Wardenclyffe Kulesi'ni inşa etmiştir.
  • Uzaktan kumanda, kozmik ses dalgaları ve uzay: Nikola Tesla uzaydaki hayatın varlığı ile de yakından ilgilenmiş ve Dünya'da ilk defa 1899 yılının mart ayında kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları göndermiştir. Uzaydan kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır.
  • Ayrıca floresan, radar, MRI, Nikola Tesla'nın teorileri temel alınarak yaratılmış icatlardır.

Nikola Tesla'nın Bilim Alanında Önemi Nedir? Bilime Katkıları Nelerdir?

Nikola Tesla, bilim dünyasının en önemli karakterlerinden biri olan ve dünyayı etkileyen önemli buluşlara imza atan, sıra dışı yaşamı kadar sıra dışı buluşları ile de dikkat çeken bir mucittir. Elektriğin çok fazla kayba uğramadan iletilmesini sağlayan alternatif akım Tesla tarafından insanlığa kazandırılmış ve en önemli icatlarındandır.

Nikola Tesla hayatı boyunca yaptığı yüzlerce icat ile bilime büyük katkılar sağlamıştır. Bunların arasında AC gücü (alternatif akım), Tesla bobini, büyüteç verici, Tesla türbini, gölge grafiği, radyo, neon lamba, hidroelektrik güç, endüksiyon motoru ve radyo kontrollü tekne yer almaktadır.

Nikola Tesla kendi adına patentli 300 civarında keşfe sahip bir bilim insanıdır. 1900’lü yıllarda pek çok önemli bilimsel gelişmede katkısı bulunmuştur. Tesla’nın hayatı boyunca yaptığı çalışmalar şunlardır: Tesla bobini, buharla çalışan salınımlı jeneratör, kablosuz aydınlatma, alternatif akım, uzaktan radyo kontrolü, iyonosfer çalışmaları, radar ve türbinler, radyo frekans alternatörü, uzaktan kumanda, kozmik ses dalgaları ve uzay çalışmalarıdır.

Tesla Bobini Nedir?

Tesla bobinielektrik geriliminin yükseltilerek yüksek frekanslı düşük akım yoğunluğuna sahip bir çıkış ile elektrik gücünün kablosuz olarak aktarılmasını amaçlamıştır.Tesla Bobini, Nikola Tesla tarafından 1891 yılında icat edilmiştir ve Tesla’nın en önemli buluşlarından bir tanesidir.

Tesla bobini, radyo anteninin ortaya çıkmasında, floresan ve neon lambaların keşfinde, manyetik rezonansın bulunmasında (Magnetic Resonance- MR), röntgenin, kablosuz veri aktarımında kullanılan cihazların yapılmasında önemli bir rol oynamıştır.

Tesla bobininde kablo; bir hortum, elektirik; bu hortumun içinde akan su, elektrik akımı; suyun akışı ve voltaj; suyun basıncı olarak düşünülebilmektedir. Hortumun ucuna bir ağızlık takıldığında ters orantılı bir şekilde suyun akış hızı azalırken basıncı da artmaktadır. Tesla bobininin çalışması bu şekilde gerçekleşmektedir. Tesla, bobini oluştururken birçok farklı yöntem denemiştir ve Tesla bobini genellikle bir araya gelen iki veya üç çift rezonans elektrik devresinden oluşmaktadır.

Nikola Tesla 3 6 9 Teorisi Nedir? Niçin Önemlidir?

Nikola Tesla evrenin sırrını bulduğunu iddia etmiştir. Tesla, evrenin oluşum temellerinin 3 6 9 sayılarıyla bağlantılı olduğuna inanmıştır. Bunun nedeni yürüttüğü çalışmalar sonucu kök hücre ve yıldız dizilimlerinde sadece bu sayıların eksik olduğunu ve gezegenlerin düğüm noktalarının 3- 6- 9 sayılarıyla bağlantılı olduğunu keşfetmiş olmasıdır. Evrenin bu sayılara bağlı olarak yaratıldığını düşünmüştür. Bazı dini inanışlara göre de evren 6 günde yaratılmıştır. Tesla bu sayılara o kadar inanmıştır ki evine veya herhangi bir binaya girmeden önce binanın etrafında 3 kere tur attığı ve yemekten önce tabağını 18 kere sildiği gibi rutinleri oluşmuştur. Tesla otelde kaldığında otel odasının numaraların 3 ve 3'ün katları olmasına 3'e bölünebilmesine dikkat etmiştir. Ölü olarak bulunduğu New Yorker Oteli’ndeki odanın sayısı da 3327’dir. Tesla bu sayıları hayatının merkezi yapmıştır. Tesla bu konuyla ilgili şu sözleri söylemiştir: ‘’3  6  9 sayılarının ihtişamını ve önemini bilseydiniz evrenin kapılarını açacak bir anahtarınız olurdu’’.

Nikola Tesla ve İndüksiyon Motoru

İndüksiyon motor rotordaki elektrik akımını üretmek için gerekli olan torku, duraç sargıların manyetik alanından elektromanyetik indüksiyon elde ederek üreten bir AC elektrik motordur. 1887 yılında Tesla, uzun mesafeli, yüksek voltajlı iletimdeki avantajları nedeniyle Avrupa'da ve Amerika'da hızla genişleyen bir güç sistemi formatı olan alternatif akım (AC) kullanan bir indüksiyon motoru geliştirmiştir. Motor, motoru döndürmek için dönen bir manyetik alan üreten çok fazlı akım kullanmıştır.Mayıs 1888 yılında patentlenen Tesla’nın indüksiyon motoru, komütatör gerektirmeyen basit bir kendiliğinden çalışan tasarımdır. Böylece kıvılcım ve mekanik fırçaların sürekli bakım ve değiştirme işlemlerinin yüksek bakımdan kaçınılmasını önlenmiştir.

Nikola Tesla'nın Az Bilinen Özellikleri Nelerdir?

Nikola Tesla’nın az bilinen özellikleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Dünya çapında bilim ve teknoloji dünyasına yön veren köklü değişiklikler getiren ve birçok buluşa ve bugünkü bazı yeniliklerin temelini atmasına rağmen ders kitaplarında ismi nadiren geçmektedir.
  • Tarihte radyonun keşfi Marconi’ye, X ışınlarının keşfi Röntgen'e, vakum tüp amplifikatörünün keşfi de Forest'e atfedilmektedir. Bunlarla birlikte floresan lamba, neon ışıklar, hız ölçer, otomobillerdeki ateşleme sistemi, radarın temelleri, elektron mikroskobu, mikrodalga fırını gibi icatlar da Tesla'ya ait olan ve az bilinen icatlardandır.
  • Edison akkor telli ampulü yeni icat etmiş ve elektriğin aktarılması konusunda bir sistem geliştirmeye çalışmış ve bu konuda Tesla’dan yardım istemiştir. Tesla’ya sistemdeki sorunu çözebilirse büyük miktarda para vereceğini söylemiştir. Sonucunda Tesla sistemdeki sorunları çözerek Edison’u çok büyük bir masraftan kurtarmış fakat Edison’un kendisine vaat ettiği parayı hiçbir zaman alamamıştır.
  • Edison vefatına yakın bir zamanda Tesla’yı af dilemek için yanına çağırtmış ancak Tesla Edison’un bu son arzusunu yerine getirmemiş ve vaktimi boş laflar dinleyerek geçireceğime, insanlık adına gerekli icatları bularak geçiririm demiştir.
  • Nikola Tesla, ilk defa elektriğin bir kaynaktan çevreye yayılarak kablosuz ve çok yüksek miktarlarda iletilebileceğini söylemiştir. Daha sonra yaptığı deneylerle de bunu göstermiştir.
  • Tesla'nın hayallerinden bir tanesi dünyaya bedava enerji sağlamak olmuştur. 1900 yılında, yatırımcı J.P. Morgan'ın sağladığı 150 bin dolarla Tesla Telsiz Yayın Sistemi olan Wardenclyffe ismindeki kulenin yapımına New York'ta başlamıştır.
  • Tesla’nın en önemli projelerinden biri Kablosuz Enerji İletimi olmuştur. 20 adet ampulü kablosuz şekilde 25 mil uzaktan yakabildiği kayıtlara geçmiştir.
  • Tesla endüstrinin floresan lambayı "icat etmesi"nden 40 yıl kadar önce kendi laboratuvarında floresan lamba kullanmıştır.
  • Ford araba markasının sahibi Ford ilk motorlu aracı ile gösterim yaparken Tesla yanına gitmiş ve bu kadar büyük bir motora gerek olmadığını anlatmıştır. Ancak Ford kendini fazla üstün gördüğü için Tesla’yı dinlememiştir. Bunun üzerine Tesla, ateşleme sistemini icat etmiş ve Ford’a bunu göstermek zorunda kalmıştır.
  • Tesla 1898 yılında Madison Square Garden'da dünyaya ilk uzaktan kumandalı model botunu göstermiştir. Günümüz uzaktan kumandasının atasının Tesla olduğu söylenebilmektedir.
  • Nikola Tesla'nın ilk temellerini attığı uzaktan kumandasından yararlanılarak günümüzde uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen uzay mekikleri, uydular, cihazlar geliştirilmiştir.
  • Dünya savaşı zamanında Amerikalılar Alman denizaltılarını tespit edebilmek için Thomas Edison’dan yardım istemişlerdir. O dönem Edison’un yanında olan Tesla "enerji dalgalarını kullanalım" demiş ancak Edison bu fikre karşı çıkmıştır. Bundan dolayı günümüzde radar olarak isimlendirilen aygıt 25 yıl geç keşfedilmiştir.
  • Tesla uzaydaki hayatın varlığı ile de yakından ilgilenmiştir. Tesla 1899 yılında kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları göndererek bir ilki gerçekleştirmiştir.
  • Tesla, radyonun mucidi sayılan Marconi'den 10 yıl önce radyo ilkelerini göstermiştir.
  • Tesla'nın öngörü yeteneği olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Tesla zamanının ötesinde icatlar yapmış, ilgilenilmeyen şeylerle ilgilenmiştir. Kilometrelerce öteden elektrik ampullerini yakabilmiş, depremler, şimşekler gibi doğa olaylarını kontrolü altında deneyimlemiş bir kişiliktir.
  • Tesla, Niagara şelalerinde dünyanın ilk hidroelektrik santralini gerçekleştirerek elektrik üretmeyi başarmıştır.
  • Tesla’nın başarıları karşısında Edison tarafından sürekli eleştirilmesine rağmen Edison Madalyası almıştır.
  • Elektrik üzerine yaptığı sayısız deneyler ve buluşlar olmuştur. Günümüzde kendisine ait buluşlarla 300’den fazla patent aldığı bilinmektedir.
  • Modern dünyayı birçok açıdan düzenleyen ve temelini atan Tesla neredeyse meteliksiz bir şekilde 86 yaşında 7 Ocak 1943 yılında yalnız başına New Yorker Oteli’nde ölü bulunmuştur.
  • Bilim insanları günümüzde hala onun notlarını taramaya devam etmektedirler. Uçuk teorilerinin çoğu bugünün ünlü bilim adamları tarafından ispatlanmaktadır.
  • Elektron altı yükleri olan parçacıkların varlığını ortaya koyan deneylerden bahsetmiştir. 1977 yılında bilim insanları ancak bunu Kuarklar olarak keşfetmiştir.
  • Şimdiye kadar Nobel ödülünü reddeden tek bilim insanıdır.
  • Nikola Tesla Prestij isimli 2006 yapımı filmde David Bowie tarafından canlandırılmıştır.
  • PC oyunu Red Alert’te Tesla bobinlerine yer verilmiştir.
  • Sırbistan'daki bir banknot üzerinde Nikola Tesla’nın fotoğrafı bulunmaktadır.

Nikola Tesla'nın Elektriğe Sağladığı Katkılar Nelerdir?

Nikola Tesla’nın elektriğe sağladığı katkılar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Nikola Tesla yüksek gerilim, düşük akım ve yüksek frekansta alternatif akım üreten bir makine icat etmiştir. Tesla bobini olarak adlandırılan bu makine aydınlatmada, yüksek frekanslı alternatif akım üretmede ve elektriği kablosuz olarak iletme çalışmalarında kullanılmıştır.
  • Elektriğin çok fazla kayba uğramadan iletilmesini sağlayan alternatif akım AC Tesla tarafından insanlığa kazandırılmıştır.
  • Nikola Tesla, elektriğin atmosfer kullanılarak dağıtılabileceğini ispatlamıştır.
  • Suyun gücünden elektrik enerjisi üretmek isteyen Tesla, Niagara Şelalesi’ni kullanmıştır.
  • Tesla, doğru akım yerine alternatif akımla çalışan bir motor yapmak için dönen bir manyetik alan tasarlamıştır.
  • Alternatif akım ile çalışan bir çeşit elektrik motoru olan indüksiyon motorunun icat etmiştir.

Nikola Tesla Hangi Dine Mensuptur? Dini Görüşü Var Mıdır?

Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856 yılında Hırvatistan'ın bir köyünde yaşayan Sırp- Ortodoks bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Babası papaz olan Tesla, bir yandan okurken, bir yandan da kilisede yoğun bir dini eğitim almıştır. Nikola Tesla’nın ‘’Zihinsel gücümüz, İlahi güç olan Tanrı’dan gelir.’’ Ve ‘’Benim ilgi alanım kesinlikle bir rastlantı değildir. Bunun bana Tanrı tarafından verildiğini biliyorum.’’ gibi sözleri inançlı bir insan olduğunun göstergesidir.

Nikola Tesla Eğitim Hayatı Nasıldır?

Nikola Tesla okula Karlovac’ta başlamıştır. Papaz olan babası Tesla’nın bir din görevlisi olması arzusu içerisinde olmuştur. Fakat Tesla, babasından çok annesinden etkilenmiştir. Tesla çocukluğunda annesini mutfakta bir şeylere pratik çözümler bulurken bir köşede sessizce izlemek en büyük keyiflerinden olmuştur.

Tesla, ilköğretimi aritmetik ve yoğun bir din eğitimi alarak tamamlamıştır. Küçük yaşta zeki olduğunu birçok şeyle belli eden Tesla girişi oldukça zor olan Gymnasium Karlovac Lisesi’ne girmeyi başarmış ve üstün başarı göstererek mezun olmuştur.Nikola’nın en büyük hayali mühendislik olmuş ve daima elektrikle ilgilenmiştir. Lise mezuniyetinden sonra doğduğu kasabaya geri dönmüştür. Burada bulunduğu dönemde kolera hastalığına yakalanmış ve bu hastalığı atlatması bir yılı bulmuştur.

Tesla teknik okulda ilk yılını çok başarılı geçirmiş fakat daha sonraki dönemlerde kumar alışkanlığı geliştirmiştir. Bu kumar alışkanlığı başarısını gölgelemiş ve bursunun uçup gitmesine sebep olmuştur. Küçüklüğünden vefatına kadar asosyal kişiliğini koruyan Tesla ailesine bu durumlardan bahsedememiş ve okulu bitirmeye yetecek puanı da asla alamamıştır. Bundan dolayı okuldan ayrılmak zorunda kalmıştır. Ancak bilime olan takıntısı asla geçmemiştir. Daha sonra Nikola, ailesinin yanından ayrılmış ve bir otomobil fabrikasında çalışmaya başlamıştır. Bu dönemde ağır bir depresyon döneminden geçmiştir. İlk zamanlar tek başına hayata tutunmak hem maddî hem manevî anlamda zor olmuş ancak bu dönemi atlatmıştır. Daha sonra babasının isteği üzerine “Charles Ferdinand Üniversitesi”ne başlamak için Prag’a gitmiştir.Tesla, Avusturya Prag Politeknik Üniversitesi'nin Graz'daki okulunda okumuştur. Buradaki eğitimini yarıda bırakarak, Prag Üniversitesi'nde eğitimini sürdürmüştür.

Nikola Tesla Kimin Öğrencisidir?

Nikola Tesla’nın öğretmenleri çok çalışarak öleceği konusunda endişeler yaşamışlardır.

Nikola Tesla'nın Osmanlı Vatandaşı Olması Hakkındaki Görüşler Nelerdir?

Nikola Tesla 9 Temmuz 1856 yılında Sırbistan'da bir Osmanlı vatandaşı olarak doğmuştur. Sırbistan 1882 yılında iç işlerinde bağımsız dış işlerinde ise Osmanlı'ya bağlı bir prenslik olmuştur. Nikola Tesla Sırbistan'da karışıklıklar ortaya çıkınca 1884 yılında ABD'ye göç etmiştir.30 Temmuz 1891 yılında Tesla, 35 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'nin vatandaşı olmuştur.

Gizli ilimler, mitolojiler, kâinatın işleyişi ve özellikleri hakkında oldukça meraklı olan Sultan Abdülhamid ile Tesla'nın iletişim halinde oldukları hususunda bazı veriler varsa da araştırılmaya muhtaçtır.

Nikola Tesla Albert Einstein Hakkındaki Görüşleri Nelerdir?

Nikola Tesla, 11 Temmuz 1935 günü yayımlanan The New York Times gazetesine verdiği bir röportajda gelmiş geçmiş en önemli bilim insanlarından biri olan Albert Einstein ile ilgili şunları söylemiştir: ‘’Einstein’ın görelilik çalışmaları göz alıcı bir matematiksel kılıftan ibarettir. Bu kılıf, insanları büyüler, etkiler ve bir yandan da altında yatan hataları gizler. Einstein’ın teorisi, cahil insanların onu bir kral gibi görmesi için mor renkte giysiler giyen bir dilenci gibidir. Teorinin yandaşları, bilim insanı olmaktan ziyade metafizikçilerden ibarettir’’.Tesla’nın bu sözleri Einstein hakkındaki eleştirilerinin ufak bir kısmıdır. Ancak bu ufak kesit bile, Tesla'nın Einstein konusundaki öfkesini görmeye yeterli olmaktadır. Tesla, Einstein'ı ve teorisini cehalet ile suçlamış ve bununla birlikte bu teorinin amacının insanların kafasını karıştırarak hatalarını gizlemek olduğunu iddia etmiştir.

Tesla, 1934 yılında yazdığı "Tanrısal Dedikodunun Parçaları" isimli şiirinde şunları söylemiştir: ‘’Çok üzgünüm, Sir Isaac, sizin ününüzü kıstılar. Sizin büyük biliminizi alt üst ettiler. Şimdi uzun saçlı bir deli, Einstein isimli,sizin tüm öğretilerinizi bozuyor. Diyor ki: madde ve kuvvet dönüştürülebilirdir, sizin değişmez yasalarınızı yalanlıyor.’’

Tesla, 75. Doğum günü şerefine verilen bir törende, Einstein'ın "E=mc2" formülüyle ilgili şunları söylemiştir: ‘’Ben bugüne kadar sayısız atomu birbiriyle çarpıştırdım, hiç de dikkate değer bir enerji açığa çıkmadı.’’ Tesla, bunu söyleyerek ilk parçacık hızlandırıcısının icadından 50 yıl önce bu iddiada bulunmuştur. Einstein ise Tesla’nın doğum gününü kutlayan cevap niteliğinde şu mektubu göndermiştir: ‘’ Sevgili Bay Tesla, 75. doğum gününüz olduğunu ve yüksek- frekanslı akımlar ile ilgili çalışmalarınızı duymaktan memnuniyet duydum. Bunlar, alandaki çalışmalara harika katkılar sağlayacaktır. Yaşamınızdaki tüm çalışmalarda başarılar dilerim.’’ Bununla birlikte Einstein, Tesla'nın da desteklediği ama aralarında yer almadığı "Einstein'a Karşı Olan 100 Yazar" ile ilgili kitapçıkla ilgili yalnızca şunu söylemiştir: ‘’Eğer ki karşıtlıkları bilimsel olsaydı, sadece 1 yazar yeterli olurdu’’.

Titreşim ve Frekans Nedir? Hayatımıza Etkileri Nelerdir?

Nikola Tesla frekansların yani titreşimlerin sırrını kısmen de olsa çözmüştür. Tesla’ya göre evren kocaman bir titreşimdir ve herkes bu titreşimin küçük birer yansımasıdır. Bundan 100 yıl önce Nikola Tesla kendi icadı olan deprem makinesinden bahsederken şu sözleri söylemiştir: “Birkaç saniyede binanın titremeye başladığını hissettim. On dakika daha devam etseydim binayı ve sokağı yıkabilirdi. Aynı cihazla Brooklyn Köprüsünü 1 saatten kısa bir süre içinde East River’a indirebilirdim.”

Her şeyin özü enerjidir. Kütle, enerjinin yoğunlaşmış halidir. Düşünce enerjidir. Enerji sürekli titreşerek bir salınım oluşturur. İnsanoğlu da sürekli titreşen enerjilerdir. Titreşim seviyesi düşük olduğu için insanlar yeryüzünde çökertilmiş şekilde yani kütle- beden olarak hayatlarına devam etmişlerdir. Frekans yani titreşim düzeyi arttıkça kişilerin doğaüstü güçleri de artmaktadır.

Her organın kendine özgü titreşimi vardır. Bedenin titreşiminin dışında organlar da kendi aralarında farklı hızlarda titreşmektedirler. Doğru titreşim hayat kurtardığı gibi yanlış titreşim de ölümlere neden olabilmektedir. Dozer kullanıcıları, asfalt delici vibrasyon cihazlarını kullanan kişilerin kalp krizi geçirip ölmeleri veya uzun vadede çeşitli hastalıklara yakalanmaları olasıdır. Çünkü bu cihazlar çok güçlü titreşimlere sahip oldukları için vücudun titreşimini bozmaktadır. Frekanslarla- titreşimlerle hastalıkları da iyileştirmek mümkündür.

Elektrik Alanında Yapılan En Önemli Çalışmalar Nelerdir?

19. yüzyılın başlarında, elektrikte önemli gelişmeler meydana gelmiş ve 19. yüzyılın sonunda, elektrik mühendisliğinin en büyük keşifleri yapılmıştır. Alexander Graham Bell, Thomas Edison, Galileo Ferraris, Ányos Jedlik, Lord Kelvin, Sir Charles Parsons, Joseph Swan, Nikola Tesla ve George Westinghouse elektriği inanılmaz bir bilimsel meraka çevirmiş ve bunu modern hayata başarılı bir biçimde uygulamışlardır. Gerçekleştirilen bu uygulamalar, ikinci endüstri devrimini tetiklemiştir.

1887 yılında Heinrich Hertz elektrotların, ultraviyole ışıklar ile yaratılan elektrik sparkları ile daha kolay aydınlatıldığını keşfetmiştir. 1905 yılında Albert Einstein, elektriğin kuantlar halinde küçük paketler olarak taşındığını açıkladığı Fotoelektrik olayını ortaya çıkarmış ve bunu yayınlamıştır. Einstein’ın bu keşfi kuantum devrimine de öncülük yapmıştır. 1921 Einstein fotoelektrik yasasını keşfi ile Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür. Fotoelektrik olayı günümüzde güneş panellerinde bulunan foto hücreler tarafından, elektriksel durumlarda sıklıkla kullanılmaktadır.

İlk katı cihaz, kedi fısıltısı detektörü olmuştur ve ilk kez 1900'lü yıllarda radyo alıcısı olarak kullanılmıştır. Katı bir kristale temas eden kablo, radyo sinyallerini belirleme amacına hizmet etmiştir. Bu katı hal aletleri, daha sonraları transistörlerin başlı başınca keşif malzemesi olmuştur. Sıkça kullanılan katı hal cihazlarından bazıları transistörler, mikroproses çipleri ve RAM lerdir. RAM’in özel bir türü, flaş RAMlerdir. Genelde ek bellek olarak kullanılmışlardır. Katı hal sürücüleri, mekanikse olarak hard diskleri döndüren parçalar yerine de kullanılabilmektedir. Bu cihazlar 1950'li ve 1960'lı yıllarda transistörlerin vakum tüplerinden yarı iletkenlere değişimi, diyotlar, transistörler, LED’ler ve toplu akım için önem arz etmiştir.

Nikola Tesla'nın Kitapları ve Eserleri Nelerdir?

Nikola Tesla’nın kitapları ve eserleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  1. Kitaplar:

    • Tesla, İcatlarım
    • Nikola Tesla’nın Sıra Dışı Hayatı
    • Aforizmalar
    • Hayatım, Buluşlarım ve Düşüncelerim
    • Sihirbaz
    • Sevgilerimle
    • Nikola Tesla Kendini Anlatıyor
  2. Makaleler:

    • Yeni Bir Alternatif Akım Motorları ve Transformatörleri Sistemi
    • Çok Yüksek Frekanslı Alternatif Akım Olayları
    • Çok Yüksek Frekanslı Alternatif Akımlarla Deneyler ve Bunların Yapay Aydınlatma Yöntemlerine Uygulanması
    • Yüksek Potansiyelli ve Yüksek Frekanslı Alternatif Akımlarla Deneyler
    • Hertz Rezonatörünün Elektrik Enerjisinin Dağıtılması Üzerine, Elektrik Mühendisi
    • Elektrik Üzerine, Elektrik İncelemesi
    • Elektro-terapötik ve Diğer Amaçlar için Yüksek Frekanslı Osilatörler, Elektrik Mühendisi
    • Mevcut Tip Topçulardan Vazgeçme Planları, The Sun, New York
    • Tesla Çabalarını Çeşitli Çalışma Alanlarında Anlatıyor
    • Akım Kesiciler Üzerine, Elektrik İncelemesi
    • İnsan Enerjisini Arttırma Sorunu, Century Illustrated Dergisi
    • Tesla'nın Yeni Keşfi, Güneş
    • Gezegenlerle Konuşmak, Collier's Weekly
    • Elektrik Enerjisinin Telsiz İletimi, Elektrik Dünyası
    • Elektrikli Otomobiller, Üretici Rekoru
    • Barışı İlerlemek İçin Telsiz Elektrik Enerjisinin İletimi, Elektrik Dünyası ve Mühendis
    • Tesla'nın Kablosuz Torpido, New York Times
    • Kablosuz Olanakları, New York Times
    • Kablosuz Sanatın Geleceği, Kablosuz Telgraf ve Telefon, Van Nostrand
    • Bay Tesla'nın Vizyonu, New York Times
    • Nikola Tesla'nın Yeni Kablosuz, Elektrik Mühendisi, Londra
    • Dr. Tesla Gaz Türbinleri Konuşmaları, Motor Dünyası
    • Güneş Radyasyonunun Kablosuz Enerji İletimi Üzerindeki Rahatsız Edici Etkisi, Elektrik İncelemesi ve Batılı Elektrikçi
    • Kozmik Kuvvetler Kaderlerimizi Nasıl Şekillendiriyor
    • Bazı Kişisel Hatıralar, Scientific American
    • Elektrikle Yaratılacak Harikalar Dünyası
    • Nikola Tesla Kablosuz Bir Görüş Görüyor
    • Tesla'nın Thor Cıvataları Gibi Yeni Cihazı
    • Geleceğin Harikaları
    • Savaş Gemileri için Elektrikli Tahrik
    • Ünlü Bilimsel İllüzyonlar
    • Gerçek Kablosuz, Elektrik Deneycisi
    • Elektrik Osilatörleri, Elektrik Deneycisi
    • Dünya Kablosuz Enerji İletim Sistemi, Telgraf ve Telgraf Çağı
    • Geleceğimizin Güdü Gücümüz, Günlük Bilim ve Mekanik
    • Pioneer Radyo Mühendisi Güç Üzerine Görüşler Veriyor
    • Evrenin Ebedi Enerji Kaynağı, Kozmik Işınların Kökeni ve Yoğunluğu
    • Tesla, Güç Geliştirme ve Geleceğin Harikaları Üzerine
    • Doğal Medya Aracılığıyla Konsantre Olmayan Dağınık Enerjiyi Yansıtmanın Yeni Sanatı
    • Savaşı Bitirecek Bir Makine
    • Tesla, Shore Beam Tarafından Desteklenen Gemileri Tahmin Ediyor
  3. Filmler ve Belgeseller:

    • Tesla: Master of Lightning, 2000
    • David Bowie tarafından 2006 yılında "The Prestige" (Prestij) filminde canlandırılmıştır.
    • Return of Tesla, 2014
    • American Experience: Tesla, 2016
    • Nikola Tesla: The Genius Who Lit the World, 2018
    • 2020 yılında Doctor Who adlı Britanya bilim kurgu dizisinin bir bölümünde Goran Višnjić tarafından canlandırılmıştır.
    • Tesla, 2020
    • Nikola Tesla, The Man From the Future, 2020
  4. Yapılar:

    • Wardenclyffe Kulesi

Nikola Tesla Ailesi Kimdir?

Nikola Tesla’nın babası papaz Milutin Tesla, annesipratik ev aletleri mucidi olarak tanınan Đuka Tesla’dır. Nikola Tesla’nın kardeşleri; Dane Tesla, Angelina Tesla, Milka Tesla ve Marica Kosanović’tir.

Nikola Tesla Evlenmiş Midir?

Nikola Tesla evlenmemiştir.Bekar ve aseksüel olmasının bilimsel yeteneklerine yardımcı olduğunu düşünmüştür.

Nikola Tesla Eşi Kimdir?

Nikola Tesla’nın eşi yoktur. Tesla evlenmemiştir.

Nikola Tesla'nın Çocukları Var Mıdır?

Nikola Tesla’nın çocuğu yoktur. Tesla evlenmemiştir.

Nikola Tesla Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Nikola Tesla 7 Ocak 1943 yılında 86 yaşındayken Amerika’nın New York eyaletinde bulunan New Yorker Oteli'nin bir odasında vefat etmiştir.

Nikola Tesla'nın Ölüm Nedeni Nedir?

Nikola Tesla’nın bilinen ölüm nedeni kalp yetmezliğidir. Tesla’nın cesedi, iki gün önce kapısına astığı "rahatsız etmeyin" işaretini görmezden gelen hizmetçi Alice Monaghan tarafından bulunmuştur. Kalp yetmezliğinden öldüğü tahmin edilen Tesla, günlerce odasından çıkmamayı alışkanlık haline getirdiği için son birkaç gün içerisinde ne zaman öldüğüne dair kesin bir şey söylenememiştir.

Nikola Tesla Mezarı Nerededir?

Nikola Tesla için 12 Ocak 1943 yılında Manhattan'daki St. John the Divine Katedrali'nde devlet tarafından cenaze tertip edilmiştir ve cenazeye yaklaşık 2 bin kişi katılmıştır. Gerçekleştirilen cenaze töreninden sonra Tesla'nın cesedi, daha sonraları yakıldığı New York, Ardsley'deki Ferncliff Mezarlığı'na götürülmüştür. Açık cenaze töreninin ertesi gününde ise önde gelen rahipler tarafından New York City'deki Trinity Şapeli'nde ikinci bir ayin düzenlenmiştir.

Nikola Tesla'ya Benzer Bilim İnsanları Kimlerdir?

Nikola Tesla’ya benzer bilim insanları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

Etiketler: Yeni Eklenen
Nisan 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR