Bilgisayar Oyunları Nedir?

Bilgisayar Oyunları Nedir?

Bilgisayar oyunları özel bir video oyun konsolu yerine, kişisel bir bilgisayarda oynanabilen video oyunlarıdır. Konsollar ve kişisel bilgisayarlar arasında fiyatlar ve performans olarak dalgalanma gösterdiği için bilgisayar oyunları yıllar geçtikçe popülaritesini değiştirmiştir. Günümüzde, sadece bilgisayarda oynanabilen oyunlar yapılmakla birlikte PlayStation, Xbox, Wii gibi oyun konsolları için özel tasarlanan oyunlar da bulunmaktadır.

Bilgisayar oyunları teknolojinin eğlence alanındaki en yaygın kullanımlarından birisi olarak tercih edilmektedir. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile birlikte bilgisayar oyunlarında da çeşitlilik ve kalite artmıştır. Bilgisayar teknolojisi geliştirildikçe daha iyi oyunlar üretilmiş, bu oyunların ihtiyaçlarını karşılamak için de bilgisayar teknolojisi geliştirilerek özel oyun bilgisayarları da üretilmiştir. Bilgisayar oyunları her ne kadar bilgisayarları başka bir kullanım amacına götürse de özü itibariyle ofis uygulamaları, endüstriyel uygulamalar, database uygulamaları gibi bilgisayar oyunları da birer bilgisayar yazılımıdır.

Bilgisayar oyunları oynamak için özel olarak oyun bilgisayarı marka ve modelleri ile çeşitli oyun aksesuarlar tasarlanmıştır. Mobil oyunların son yıllarda büyümesine karşın 2018 yılında, küresel bilgisayar oyunları pazarı yaklaşık 27,7 milyar dolar değerinde olmuştur.

Bilgisayar oyunları türleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • FPS (First Person Shooter): Karakterin gözünden oyunun dünyasına bakılan oyun türüdür. Örneğin; Call of Duty ve Battlefield’dır.
  • TPS (Third Person Shooter): Uzaktan çekilen bir kamerayla karakterin kontrol edildiği oyun türüdür. Örneğin; GTA serisi, God of War serisi ve Assasin’s Creed serisidir.
  • RPG (Role Playing Game): En kapsamlı ve detaylı oyun türüdür. Oyun başlangıcında karakterin ayrıntılı bir şekilde özelleştirilmesine olanak verir. Bununla birlikte oyuncular oyun senaryosunu seçimleri ile farklı yönlere götürebilirler. Örneğin; Witcher serisi, Skyrim serisidir.
  • MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game): Çevrimiçi ve çok oyunculu ve rol yapma oyunu türüdür. Örneğin; Metin2, Knight Online ve Silkroad’dır.
  • MOBA (Multiplayer Online Battle Arena): Genellikle beşer kişilik, iki takımın karşılıklı mücadele ettiği ve son yıllarda çok popüler olan oyun türüdür. Örneğin; League of Legends bu türün en popüler oyunudur.
  • RTS (Real Time Strategy): Gerçek zamanlı strateji tabanlı ekonomi ve askeri başarı amaçlanan oyun türüdür. Örneğin; Age Of Empires serisi ve Starcraft serisidir.
  • TBS (Turn Based Strategy): Hamlelerin sırayla yapıldığı taktiksel ekonomi hedefli oyun türüdür. Örneğin; Civilization ve Total War serileridir.
  • Adventure: Macera oyun türüdür.
  • Simulation: Gerçek hayattaki mesleklerin, hayvanların ve birçok başka yaşamın canlandırılması oyun türüdür.

Bilgisayar Oyunları Tarihçesi Nedir?

Dünyanın ilk bilgisayar oyunu 1981 yılında Bill Gates ve Neil Konzen tarafından geliştirilen Donkey.bas oyunudur. İlk dijital oyun ise PDP- 1 sistemi üzerinde çalışmak üzere 1962 yılında Stephen Russell ve arkadaşları tarafından MIT'de geliştirilen Spacewar bilgisayar oyunudur. Bu oyunun grafikleri zamanına göre iyi olsa da günümüz teknolojisine bakıldığında oldukça ilkeldir. İlk ticari oyun ise 1973 yılında Atari firması tarafından tanıtılan Pong oyunudur. 1980’li yıllarda yavaş yavaş oyunlar çeşitlenmeye başlamış ve metin tabanlı adventure ve rol yapma oyunları tasarlanmıştır.

1990'lı yılların başında mouse ve ses kartları gibi aksesuarların bilgisayar sistemlerine girmesi ve grafik arabirimlerin gelişmesi ile bilgisayar oyunlarında da bir atılım yaşanmıştır. Bu dönemlerde oyunlar grafikler anlamında daha fazla gelişmeye başlamıştır. 1992 yılında Wolfenstein oyunu ile oyunlara 3 boyut gelmiş ancak 3 boyutlu oyunların ilk başarılı örneği 1993 yılında ID Software tarafından geliştirilen Doom oyunu olmuştur. Zamanla bilgisayarların ekran kartları yeni oyunları çalıştırmak için yeterli gelmemeye başlamasıyla 1990'lı yılların ortalarında 3D hızlandırıcılar bilgisayar oyunları dünyasında bir patlama oluşturmuştur. Bu yıllarda 3D hızlandırıcı kartlarının başını 3DFX firması çekmektedir. Bilgisayar oyunlarının yaygınlaşması ve hemen hemen tüm oyunların artık 3D hızlandırıcı gerektirmesi ile birlikte ekran kartı ve 3D hızlandırıcı ayrımı ortadan kalkmış ve 3D hızlandırıcılı ekran kartları ortaya çıkmıştır. Günümüzde de halen bu teknolojiyi geliştirmek adına çalışmalar yapılmaktadır.İlk 3D API OpenGL’dir. Ancak 1989 yılında geliştirilen bu API ilk başlarda daha çok endüstriyel programlarda kullanılmış ve oyunlarda yaygınlaşması daha sonraki zamanlarda olmuştur. 1995’te piyasada artık birçok farklı ekran kartı ve ses kartı bulunmaktadır. Bu farklılık yazılan program ve oyunların farklı donanımlarda çalışma problemlerini oluşturduğundan hem bir standart oluşması için hem de donanımların gelişmiş özelliklerinin kullanılması için Microsoft firması DirectX API'sini geliştirmiştir. Fakat sadece oyunlara yönelik ilk API 3DFX firmasının Glide API'sidir. Glide API ilk başlarda çok başarılı olsa da daha sonra yapılan stratejik hatalar sonucu düşüşe geçtiğinden 2000’li yılların başında Nvidia firması tarafından satın alınmıştır. Günümüzde halen kullanılan API'ler OpenGL ve DirectX API'leridir.

Günümüzde bilgisayar oyunları artık sinema gibi büyük bir endüstri haline gelmiştir. Oyun geliştirme bütçeleri milyon dolarlarla ifade edilmeye başlamıştır. Teknolojinin sürekli ilerleyen formuyla foto gerçekliğe biraz daha yaklaşılmakta ve bununla birlikte birden fazla kişinin aynı anda oynayabildiği online oyunlar da yaygınlaşmaktadır.

İlk Bilgisayar Oyunları Nelerdir?

İlk bilgisayar oyunları aşağıda tarihlerine göre maddeler halinde listelenmiştir.

  • Grand Theft Auto: 1961
  • Super Mario Bros.: 1985
  • The Legend of Zelda: 21 Şubat 1986
  • Sim City: 1989
  • Mortal Kombat: 1992
  • Elder Scrolls: 1994
  • Mario 64: 23 Haziran 1996
  • Half Life: 19 Kasım 1998
  • Tomb Raider: 2001
  • The Last of Us: 14 Haziran 2013

Bilgisayar Oyunları Yaratıcıları Kimlerdir?

En popüler bilgisayar oyunları ve yaratıcıları hakkındaki bilgiler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • CD Projekt: 1994 yılında Varşova merkezli Polonyalı bir oyun yapım ve dağıtım şirketidir. İlk geliştirdikleri oyun 2002 yılında çıkardıkları RPG oyun türündeki The Witcher oyun serisinin ilk oyunudur. CD Projekt’in kurucuları Marcin Iwiński ve Michał Kiciński’dir. The Witcher serisinin tasarımcıları Damien Monnier ve Michał Dobrowolski’dir. Son çıkardıkları ve oldukça ilgi gören oyun ise 2020 yılında yayınlanan Cyberpunk 2077 oyunudur.
  • Riot Games: 2006 yılında kurulan ABD merkezli bir oyun yapım ve dağıtım şirketidir. İlk geliştirdiği oyun 2009 yılında çıkardığı ve dünya çapında çok popüler olan, oyun dünyasında kısaca LoL olarak bilinen çevrimiçi çok oyunculu oyun türündeki League of Legends bilgisayar oyunudur. Oyunun baş tasarımcısı Defense of the Ancients (DotA) oyun haritasını da tasarlayan Riot Games çalışanı Steve Feak'dir.
  • Rockstar Games: 1998 yılında New York merkezli ABD’li bir oyun yapım ve dağıtım şirketidir. Kurucuları; Sam Houser, Terry Donovan, Dan Houser, Jamie King ve Gary Foreman’dır. İlk geliştirdikleri oyun 1997 tarihli Grand Theft Auto (GTA) serisinin ilk oyunudur. GTA serisi dünyada en çok satın alınan ve oynanan oyunlardandır. TPS oyun türündeki Grand Theft Auto oyununun tasarımcıları Leslie Benzies ve Imran Sarwar’dır.
  • Peak Games: İstanbul merkezli Türk mobil oyun üretici şirketidir. Kurucuları Sidar Şahin ve Hakan Baş’tır. En popüler oyunları Toon Blast ve Toy Blast oyunlarıdır. Bunlar dışında bulmaca tarzı oyunlar üretmektedirler.
  • Ubisoft: Fransa merkezli bir oyun yapım ve dağıtım şirketidir. En popüler oyunları TPS oyun türündeki Assassin's Creed ve Far Cry oyunlarıdır. Assassin's Creed tasarımcıları; Patrice Désilets, Eric Baptizat, Patrick Plourde’dir.
  • EA (Electronic Arts): Kaliforniya, ABD merkezli bir oyun yapım ve dağıtım şirketidir. En büyük video oyun yapım şirketlerindendir. Battlefield, Medal of Honor, Crysis, SimCity, The Sims serisi, FIFA serisi, Need for Speed serisi gibi dünya çapında popüler oyunlar geliştirmişlerdir.
  • Epic Games: Kuzey Carolina, ABD merkezli bir oyun yapım ve dağıtım şirketidir. En popüler oyunları Battle Royal oyun türündeki Fortnite, Gears of War ve Unreal gibi oyunlardır.

Bilgisayar Oyunları Oynarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda çocukların hayatına 4 yaşların itibaren bilgisayar ve bilgisayar oyunlarının girdiği ortaya konulmuştur. Bilgisayar oyunları oynarken dikkat edilmesi gerekenler Psikiyatrist Doç. Dr. Işıl Göğcegöz’ün tavsiyeleri ışığında aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Oyun oynama süresi dikkate alınmalıdır.
  • Oyun oynama ortamı dikkate alınmalıdır.
  • Oynayan kişilerin yaş grubu dikkate alınmalıdır.
  • Özellikle 4- 8 yaş grubu için küçük kas motor becerileri ile el- göz koordinasyonlarını geliştirmelerine katkıda bulunan oyunlar tercih edilmelidir.
  • Daha ileri yaşlarda ise çocuklara duygularını yönetebilme becerisi kazandıran hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine ve sosyal becerilerini geliştirmelerine fırsat veren oyunlar tercih edilmelidir.
  • Uzun süre bilgisayar oyunu oynamak çocukların kendilerini ifade etme güçlüğü yaşamalarına ve içlerine kapanmalarına sebep olabileceğinden ailelerin gözetimi altında olmalıdır.
  • Şiddet içerikli bilgisayar oyunlarında verilen bencillik ve soğukkanlılık temaları çocuklarda empati kurma, vicdanlı olma gibi duyguları olumsuz yönde etkilediğinden çocukların oynadıkları oyunların içerikleri kontrol edilmelidir.

Bilgisayar Oyunlarının Kişisel Gelişime Katkısı Nedir?

Bilgisayar oyunlarının kişisel gelişime katkıları ve beyin sağlığına etkileri Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan tarafından açıklanmıştır. Bu katkılar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Dikkat gerektiren bilgisayar oyunlarını oynayan oyuncuların sürekli dikkat, seçici dikkat gibi dikkat çeşitlerinde artış sağlamaktadır.
  • Bilgisayar oyunları el becerisi gerektirdiğinden el- göz koordinasyonunu geliştirmektedir.
  • İnce motor becerilerini geliştirmektedir.
  • Hafıza gibi bilişsel becerileri geliştirir.
  • Stratejik oyunlar bunama ve alzheimer gibi hastalıkların riskini azaltmaktadır.
  • Depresyon gibi mental bozukluklarla mücadelede destekleyicidir.
  • Bilgisayar oyunlarında daha iyi beceri gösteren cerrahların laparoskopik (kapalı) ameliyat becerilerinin daha iyi olduğu araştırmalarla ortaya konmuştur.

Bilgisayar Oyunlarının Zararları Nelerdir?

Bilgisayar oyunlarının zararlarıve beyin sağlığına etkileri Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan tarafından açıklanmıştır. Bu zararlar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Çocukların bilgisayar oyunlarında çok uzun vakitler geçirmesi aile ilişkilerinden, sosyal yaşamdan ve arkadaşlık ilişkilerinden uzaklaşmalarına sebep olmaktadır.
  • Masa başı oturarak geçirilen zaman artışı ile obezite gibi birçok hastalık riskini artırmaktadır.
  • Davranışsal bozukluklar ortaya çıkarmaktadır.
  • Çocuklar bilgisayar ekranlarına gömülerek fiziksel aktivitelerden uzaklaşmaktadır.
  • Uzun süreler oynanan bilgisayar oyunları bağımlılık riskini artırmaktadır.
  • Kontrol dahilinde oynanmadıklarında beyin sağlığı, bilişsel ve motor beceriler için olumsuz etkiler oluşturabilmektedir.
  • Çocukların derslerinde başarısız olmalarına neden olabilmektedir.
  • Kas ve iskelet bozukluklarına sebep olabilmektedir.
  • Gerçeklik algısını yok etmektedir.

Ücretsiz Bilgisayar Oyunları Nelerdir?

  • Gwent: The Witcher Card Game: CD Projekt tarafından geliştirilen The Witcher serisinin içerisinde de geçen Gwent kart oyunu seriden bağımsız olarak da ücretsiz olarak oynanabilmektedir.
  • League of Legends: 2009 yılında Riot Games tarafından tasarlanan ve yayınlanan çevrimiçi çok oyunculu (MMORPG) oyun türündeki ücretsiz bilgisayar oyunudur.
  • Call of Duty: Warzone: 2019 yılındaki Call of Duty: Modern Warfare'in ücretsiz bir parçası ve Battle Royale türündeki ücretsiz bilgisayar oyunudur.
  • Apex Legends: Electronic Arts. firması tarafından 2019 yılında yayınlanan ücretsiz bir Battle Royale türündeki ücretsiz bilgisayar oyunudur.
  • Dota 2: Valve Corporation tarafından geliştirilen Dota 2 ücretsiz bir çevrimiçi çok oyunculu (MMORPG) savaş arenası ücretsiz bilgisayar oyunudur.
  • Counter Strike: Global Offensive: Oyun dünyasında CSGO olarak bilinen Valve ve Hidden Path Entertainment firmaları tarafından geliştirilen FPS türündeki ücretsiz bilgisayar oyunudur.
  • Dauntless: 2018 yılında Phoenix Labs. tarafından geliştirilen ve Epic Games tarafından yayınlanan RPG türündeki ücretsiz bilgisayar oyunudur.

Bilgisayar Oyunları Nasıl Yapılmaktadır?

Günümüzde geliştirilen oyun motorları, bilgisayar programlama bilgisi az olan ya da olmayan kişilere hemen hemen her platform için oyun oluşturmayı ve yayınlamayı daha kolay hale getirmektedir.

Bir bilgisayar oyunu oluşturmak birçok beceri gerektirmektedir. Bu beceriler; senaryo yazarlığı, programlama, sanat tasarımı, karakter tasarımı, seviye tasarımı, 3D modelleme, ses tasarımı gibi becerilerdir.

Bir bilgisayar oyunu yapmaya başlamadan önce, kişinin ne yapmakistediğine karar vermesi gerekmektedir. Oyunun tüm detaylarını içeren bir yol haritası oluşturulmalıdır. Yol haritaları özellikle bir grup insanla çalışıldığında oldukça önemlidir.

Oyun tasarımı için kullanılmak istenilen oyun motoruna karar verilmelidir. Günümüz oyun motorları;Unity,Unreal Engine,Amazon Lumberyard, Game Maker Studio, Godot oyun motorlarıdır. Kullanılacak oyun motoruna karar verildikten sonra, oyun varlıklarını oluşturmak için kullanılan ek araçlara karar verilmesi gerekmektedir. Bunlar; programlama dilleri, kodlama için entegre geliştirme ortamları, grafik tasarım programları, 3D modelleme programları, dijital ses iş istasyonları (DAW) gibi araçlardır. Bilgisayar oyunu için proje planlanmalı, oyun için bir prototip oluşturulmalı,oyundaki varlıklar oluşturulmalı ve son olarak daoyunun test edilmelidir.

Bilgisayar Oyunları Telefondan Oynanabilir mi?

Günümüzdeki akıllı telefonlar, çok güçlü donanımlara sahip oldukları için bazı bilgisayar oyunlarının mobil versiyonları da yapılarak telefonlarda oynanabilmektedir.

Telefondan da oynanabilen bilgisayar oyunları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • League of Legends
  • World of Tanks
  • Fifa
  • Monopoly Bingo
  • Vainglory
  • Roblox
  • Hearthstone
  • Legends of Runeterra
  • Among Us
  • World of Tanks Blitz
  • Crashlands
  • Ark: Survival Evolved
  • Point Black Strike
  • The Elder Scrolls: Legends

Hangi Bilgisayar Oyunları Sağlığa Zararlıdır?

Çocuklar için zarar verebilecek oyunlar ve bu oyunların sağlığa zararları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Mortal Kombat: Mortal Kombat oyunu kanlı sahneler, korkunç yaratıklar, kopan vücut parçaları, uçan kafalar, kırılan kemikler gibi şiddet unsurları içermektedir. Oyun tüm çevreler tarafından zararlı görülmüştür ve bu oyunla birlikte 1990’lı yıllarda ilk kez bir içerik derecelendirme sistemi kurulmasına neden olmuştur. Dolayısıyla Mortal Kombat oyunu ile birlikte ABD’deki oyun sınıflandırma sistemi ESRB ve ardından Avrupa’da PEGI ortaya çıkmıştır. Mortal Kombat serisi bugün ondan fazla oyun içermektedir ve bu oyun serisi çocuklar için oldukça zararlı görsel şiddet unsurları barındırmaktadır.
  • DOOM: Çocuklar genelde uzaya ilgi duymaktadırlar. Fakat DOOM isimli bilgisayar oyununda birinci kişi gözünden tanık olunan şiddet unsurları çocukların hayal güçlerine önemli ölçüde zarar vermektedir. Uzayda, birbirinden korkutucu görüntüye sahip canavarlar karşısında verilen yaşam mücadelesini anlatan bu oyun da içerdiği görsel şiddet unsurları bakımından Mortal Kombat oyunu kadar tehlikelidir. FPS oyun türündeki bu oyunda olaylar birinci kişinin bakış açısıyla görüldüğünden çocukların kendilerini oyuna çok daha fazla kaptırmalarına sebep olmaktadır. Bundan dolayı çocuklara bu türde oyunlar almadan önce içeriklerine çok dikkat dikkat etmek gerekmektedir.
  • Grand Theft Auto: Grand Theft Auto bilinen adıyla GTA serisinin çıkış noktası araba hırsızlığıdır. Uyuşturucu kullanımı, şiddet ve suçu oyun mekaniklerinin parçası haline getirmiştir. Serinin son oyunu olan GTA 5 içerdiği yoğun şiddet, sebepsiz yere cinayet işleme fırsatı vermesi, argo konuşmalar ve savunmasız kişilere uygulanan şiddet yüzünden PEGI 18 etiketi taşımaktadır. Serinin dünya çapında çok popüler olması ve oynanması ile benzer türde pek çok oyunun piyasaya çıkmasına sebep olmuştur. Araç hırsızlığıyla başlayıp, keyfi seri cinayetlere ve mafya hesaplaşmalarına kadar uzanan bu tür bilgisayar oyunlarından bazıları; Mafia, Saints Row, PayDay, Hotline Miami gibi oyunlardır.
  • South Park The Stick of Truth: Yoğun şiddet ve argo konuşmalar içeren South Park oyun serisindeki temalar çoğu zaman kutsal değerleri ayaklar altına alan bir kültürü de temsil etmektedir. Oyun derecelendirme otoritesi; rahatsız edici görsel unsurlar, cinsel organların açıkça gösterilmesi ve uç seviyede şiddet nedeniyle bu oyuna ve aynı serideki diğer yapımlara PEGI 18 etiketini uygun görmüştür.
  • Metin2: MMORPG türünde olan ve birbirini tanımayan binlerce oyuncuyu aynı ortamda buluşturan online oyunlar, kendi içlerinde oluşturdukları ekonomik düzen sebebiyle çocukların daha fazlasını kazanmayı takıntı haline getirmelerine sebep olabilmektedir. Ayrıca bu gibi oyunlarda klan adıyla kurulan ve oyuncuları sosyal etkileşime teşvik eden gruplarda, çocuklar hiç tanımadıkları insanlarla sohbet etmektedir. Bu kişiler arasında çocukların güvenini kazanmak için akranları gibi davranan yetişkinler ve kötü niyetli kişiler olma riskinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı Nedir?

Bilgisayar oyunu bağımlılığı, video oyunları da dahil olmak üzere dijital oyunların uzun süreli kullanımı sonucu ortaya çıkabilen davranışsal bir bağımlılık, bozukluktur. Oyun bağımlılığı genel çerçevede bir teknoloji bağımlılığıdır.

Bilgisayar oyunları, kişisel bilgisayarlar, oyun konsolları ya da akıllı telefonlar gibi çeşitli cihazlarda oynanabilen bir yazılım programıdır. Bilgisayar oyunları günlük hayatta kişilerin sık sık karşısına çıkmaktadır. Fakat bilgisayar oyunları bağımlılık yapıcı derecelere geldiğinde vücuda ciddi zararlar verebilmektedir.

2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bilgisayar oyunu bağımlılıklarını Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasında ICD- 11 olarak sınıflandırmıştır. ICD- 11, çeşitli bağımlılıkları, bozuklukları olan hastalar için teşhis ve tedavi planları yapmada oyunların da etkili olabileceğini bildirmiştir. Oyun bağımlılığının ortaya çıkardığı sağlık sorunları klinik ilgi alanı olarak tanınmasına rağmen, American Psychiatric Association tarafından yayınlanan Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM- 5), oyun bağımlılığının resmi olarak bir psikiyatrik bozukluk olarak kabul edilmesinden önce daha fazla klinik araştırmanın gerekli olduğunu öne sürmektedir. Aynı şekilde, WHO (Dünya Sağlık Örgütü), aşırı oyun oynama davranışının önlenmesi ve tedavisi de dâhil olmak üzere daha fazla araştırmayı teşvik etmek için ICD- 11'e oyun bağımlılığının eklendiğine dikkat çekmektedir.

Bilgisayar Oyunları Nasıl Bırakılabilir?

Oyun bağımlılığı ile mücadelede çeşitli strateji türlerinden yararlanmak önemli ve faydalı olmaktadır. Kişiler bilgisayarda geçirdikleri zamanı kontrol altına almayı öğrenmelidir. Kişiler oyunların hayatlarında neden bu kadar önemli hale geldiğini ve hayatlarında neyi değiştirmeleri gerektiğini anlamalıdır. Zamanı yönetmeyi öğrenmek adına kişiler oyun başındayken bir çalar saat kurmalı veya günlük tutmalıdır. Oyun oynanmayan zamanlarda spor yapmak, bir hobi edinmek, arkadaşlarla buluşmak gibi çeşitli etkinliklerle zaman doldurulmalıdır. Kişiler bunu kendi başlarına yapamadıkları takdirde psikolog veya psikiyatrist desteği almalıdır. Oyun bağımlılığının altında yatan psikolojik nedenler tespit edilmeli ve buna göre tedavi belirlenip uygulanmalıdır. Oyun bağımlılığından kurtulmak için psikoterapi ve ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Grup seansları, gerçeklik terapisi, bilinçli farkındalık meditasyonları, BDT, sanal gerçeklik grubu gibi birçok çalışma oyun bağımlılığına tedavi olabilmektedir.

Günümüz dünyasının vazgeçilmezlerinden olan bilgisayar oyunları bilinçli bir şekilde oynanmadığı zaman çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bundan dolayı doğru ve faydalı oyunlar oynayabilmek için bilinçlenmek şarttır.

Bilgisayar Oyunları Günde Kaç Saat Oynanmalıdır?

Bilgisayar oyunlarının günde kaç saat oynanması gerektiği hakkında Psikiyatrist Doç. Dr. Işıl Göğcegöz birtakım bilgiler vermektedir. 4- 6 yaş arasındaki çocukların günde en fazla 1 saat bilgisayar başında zaman geçirmelerinin önerildiğini söylemektedir. Bununla birlikte bu yaş grubu için seçilen oyun içeriklerinin özellikle dikkat, problem çözme becerisi gibi gelişimlerine faydalı olması önemlidir. 6- 9 yaş grubu çocukları için online ders dışında günde en fazla 1- 1,5 saat, 9- 13 yaş grubu çocukları için ise sınavların olduğu ve sorumlulukların arttığı bir dönem olduğu için olumsuz etkilenmemeleri adına günde en fazla 1,5- 2 saat ya da haftada 5 saat şeklinde oluşturulmuş bir program uygun olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken asıl nokta bilgisayar ve bilgisayar oyunlarıyla geçirilen süre ile birlikte çocukların maruz kaldıkları içerik (şiddet, cinsellik, korku vs.)’tir.

Dünya'da En Çok Oynanan Bilgisayar Oyunları Nelerdir?

Özellikle gençler ve çocuklar arasında bilgisayar oyunları oldukça popülerdir. Dünya’da en çok oynanan ve sevilen bilgisayar oyunları aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • League of Legends
  • Fortnite
  • FIFA 20
  • PES 2020
  • NBA 2K20
  • Football Manager 2020
  • WWE 2K20
  • GTA 5 Roleolay Sunucuları
  • PUBG
  • Apex Legends
  • Voalorant
  • Counter- Strike: Global Offensive
  • Call of Duty
  • Resident Evil 3 Remake
  • Final Fantasy XIV: Shadowbringers
  • Assassin's Creed: Odyssey
  • Metro Exodus
  • Resident Evil 2 Remake
  • Wolfensteis: Youngblood
  • Doom Eternal
  • Half – Life Alyx

Bilgisayar Oyunu Oynamaya Niçin İhtiyaç Duyulmaktadır?

Bilgisayar oyunu oynamaya ihtiyaç duyulmasının nedenlerini Dijital Oyunlar Bilgi Platformu açıklamaktadır. Çocuklar doğaları gereği oyun oynama ihtiyacı hissederler ve oynamalıdırlar. Oyunlar çocukların gelişimine olumlu katkılar sağlamaktadır. Çocuklar oyunla birçok şeyi öğrenmektedirler. Ancak günümüzde çocuklar teknolojinin gelişmesine bağlı olarak artık top gibi fiziksel oyunlar oynamak yerine Minecraft gibi bilgisayar oyunlar oynamayı tercih etmektedirler. Ailelerin çağa ayak uydurarak bilgisayar oyunlarından kaçınmak ve engellemek yerine çocuklara belirli zaman dilimleri, oyun oynama süreleri vererek ve doğru içerikler seçerek gelişimlerini desteklemeleri ve bu süreçte çocuklarının da isteklerini gözetmeleri gerekmektedir.

Yetişkinler de bilgisayar oyunlarını rahatlama ve gerçek hayattaki bazı sorunlarından kaçma yöntemi olarak tercih edebilmektedirler. Ancak yetişkinlerin de oyun oynama sürelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde sosyal ilişkilerden uzaklaşmaları ve bedensel bazı rahatsızlıklar yaşamaları muhtemel olacaktır.

Eğitici Bilgisayar Oyunları Nelerdir?

Eğitici bilgisayar oyunları ve yaş grupları aşağıda listelenmiştir.

  • World of Goo: 3 yaş ve üzeridir.
  • New Super Lucky’s Tale: 3 yaş ve üzeridir.
  • Subnautica: 7 yaş ve üzeridir.
  • Minecraft: 7 yaş ve üzeridir.
  • Rocket League: 3 yaş ve üzeridir.
  • Crash Bandicoot: N’Sane Trilogy: 7 yaş ve üzeridir.
  • Raft: 7 yaş ve üzeridir.
  • Sonic Generations Collection: 3 yaş ve üzeridir.
  • MentalUp: 4- 13 yaş arasıdır.

Bilgisayar Oyunları En Çok Hangi Ülkede Oynanmaktadır?

Bilgisayar oyunlarının en çok oynandığı ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Rusya
  • Polonya
  • Türkiye

Türkiye'de Bilgisayar Oyunları Etkinlikleri Nelerdir?

Türkiye’de bilgisayar oyunları etkinlikleri aşağıda listelenmiştir.

  • Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Zula Cumhuriyet Şampiyonası
  • BAU Hibrit Parti
  • Bitexen Tesfed Türkiye Kupası
  • ESL Türkiye Haftalık Turnuvalar
  • League of Legends Turnuvası
  • GAMEHYPE Etkinlikleri
  • Hepsigamer ESA Esports PUBG Turnuvası
  • İncehesap.com PUBG Turnuvası
  • Intel ESL Türkiye Şampiyonası Kış Sezonu
  • Intel ESL Türkiye Şampiyonası Yaz Sezonu
  • Intel Gaming Fest
  • İstanbul Rumeli Üniversitesi PUBG Mobile Turnuvası
  • Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zula Turnuvası
  • Kupa Vestel
  • NEXT Level Gaming Talks (Webinar)
  • OBT Online Turnuvalar Serisi
  • Oyunun Yıldızları
  • Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi Türkiye Büyük Finali
  • Pro Elite League
  • Protality Series
  • PUBG Mobile Yılbaşı Gecesi
  • Razer Gold PUBG Mobile Parlayan Yıldızlar Turnuvası
  • Spor İstanbul Gençlik ve Eğlence Festivali
  • TESFED
  • TSL Türkiye
  • Türkiye Espor Futbol Ligi
  • Valorant First Strike
  • Virtual Pro League
  • Zula Cumhuriyet Kupası
  • Zula Evde Kal Turnuvaları
  • Zula Klanlar Turnuvası
  • Zula Little Caesars Turnuvaları
  • Zula Süper Lig

Gamer Ne Demektir?

Gamer bilgisayar oyunları, masa üstü oyunlar, interaktif oyunlar oynayan kişileri içine alan bir tanımdır. Ancak günümüzde gamer daha çok bilgisayar oyunu oynayan kişiler için kullanılmaktadır.

Gamer Nasıl Olunur?

Video oyunları oynamak için Play Station, Xbox, Wii ve PC olmak üzere dört farklı platform bulunmaktadır. Bu platformlardan bir veya birkaçı ya da hepsi tercih edilebilmektedir. İyi bir gamer olabilmek için satın alınan oyunların kılavuzlarının iyi bir şekilde okunması gerekmektedir. Oyun oynarken kendine has bir üslup oluşturmak da iyi bir gamerın olmazsa olmazlarındandır. Ayrıca oynanan oyunların çeşitlenmesi ve üzerlerinde pratik yapılması gamer olmak için yapılması gerekenlerdendir.

Gamerlar Nasıl Para Kazanmaktadırlar?

Gamerların sabit bir geliri olmamaktadır. Hem gelirler hem de geldikleri yerler dönem dönem farklılık gösterebilmektedir. Gamerların para kazanma yöntemlerinden bir tanesi katıldıkları oyun turnuvalarıdır. Bununla birlikte e- spor oyuncusu gamerlar katıldıkları takımlar ve sponsorlar ile de gelir elde edebilmektedirler. Uluslararası oyun turnuvalarında para ödülleri dolar üzerinden verilmektedir. Bunun dışında gamerlar Youtube, Twitch gibi platformlarda yayın açıp oyun oynadıklarında da platform içerisinde belirlenmiş kurallara göre para kazanabilmektedirler.

E-Spor Nedir?

E-Spor, diğer adıyla elektronik spor; farklı lig veya takımlardan gamerların aynı oyun içerisinde karşılaştıkları, organize edilmiş rekabetçi video oyun turnuvalarına verilen isimdir.Yarışmakta olan gamerları dünyanın her yerinden milyonlarca insan aynı anda canlı olarak çevrimiçi bir şekilde bağlanarak takip edebilmektedir.

Bilinen en eski e-Spor yarışması1972’de düzenlenmiş oldukça küçük çaplı bir turnuva olan Spacewar oyunu turnuvasıdır. Günümüzde e- Spor turnuvalarının en çok düzenlendiği oyunlar; Valorant, Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO),Dota 2, Hearthstone,League of Legends (LoL),Overwatch,PUBG: Battlegrounds,Rainbow Six Siege,Arena of Valor gibi oyunlardır.

Türkiye’nin bilinen ilk e- Spor takımı Dark Passage takımıdır ve 2003 yılında Counter Strike oyunu için oluşturulmuştur. Bu takım, 2012 yılında League of Legends oyunu için de bir kadro oluşturmuştur.E-Spora olan talebin artmasıyla bağımsız takımlar haricinde Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray gibi büyük kulüplerin de e- Spor takımları oluşturmalarına olanak sağlamıştır.

2014 yılından beri profesyonel ligde yarışacak olan yarışmacılara Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafınca e- Sporcu lisansı tanınmakta ve bu lisansa sahip oyuncular profesyonel oyuncu olarak nitelendirilmektedir.

Bilgisayar Oyunları Dışında Oynanabilecek Oyunlar Nelerdir?

Bilgisayar oyunları dışında oynanabilecek oyunlar aşağıda listelenmiştir.

Etiketler: Yeni Eklenen
Mart 16, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR